Lokaal Kabaal 11, november 1995

Auteur: Petra Schultz


Voorzitter Tan Toan Hok over links zijn in de PvdA

"Soms win je, meestal verlies je"

"De sociaal-democratie speelt vaak een nare voortrekkersrol als het om racisme en prestatiedwang gaat", schreven we in Lokaal Kabaal 10. Gelukkig zijn er binnen de sociaal-democratische partijen en bonden altijd mensen geweest die zich daar niet bij hebben neergelegd. Tan Toan Hok, de voorzitter van de Leidse PvdA, is er zo een: "Soms win je, meestal verlies je, zo is de strijd binnen instituties."

In de jaren dertig werden Chinezen in Nederland vervolgd en gedeporteerd, net als de illegalen nu. Ook toen speelde de sociaal-democratie daarbij een vooraanstaande rol. Hok is van Chinese etnische afkomst. Zijn ouders kwamen pas na die tijd, in 1962, vanuit Indonesië naar Nederland. Ze hadden na de onafhankelijkheid voor het Indonesisch staatsburgerschap gekozen. Hok: "Ze konden daar niet blijven. De Chinezen zijn de joden van Indonesië. In 1965 zijn er bij de communistenjacht een half miljoen Chinezen vermoord."

In zijn studententijd raakte Hok geïnteresseerd in politiek. De PvdA vond hij te rechts en dat vindt hij nog steeds. "Er is geen alternatief. GroenLinks is een slap aftreksel van de partijen waaruit ze voortkomt. Die beheersten tenminste nog de wijken of hadden goede contacten met buitenparlementair links. De SP deed voor mij af toen zij, ten koste van allochtonen, inspeelde op de gevoelens van autochtonen in de armere wijken."

Racisme

Ofschoon Hok ervan overtuigd is dat hij als partijgenoot een gelijke behandeling krijgt, meent hij dat het "in een functie met macht en gezag makkelijker zou zijn om dezelfde huidskleur te hebben. Ik moet dubbel zo hard werken om te laten zien dat ik het ook kan."

Drie jaar geleden namen partijgenoten als Rottenberg, Kosto en Peper het voortouw bij het illegalendebat. Dat debat maakte de weg vrij voor de koppelingswet die illegalen van zowat alle voorzieningen zal uitsluiten. Hok is het daarmee niet mee eens. "Ik heb er geen problemen mee als komitees als De Fabel illegalen toch blijven helpen. Maar de overheid zou illegalen die niet uitgezet zijn een minimum aan bestaansvoorwaarden moeten bieden. En je weet ook dat illegalen na uitzetting vaak weer terugkeren. Dat is de sport. Daar heb je marechaussee voor, die moet ook aan het werk blijven. Ik vind trouwens dat illegalen die hier jaren gewerkt hebben, legaal gemaakt moeten worden."

Wonen

Hok is tegen de privatisering van de woonruimteverdeling in Leiden. "Links heeft de democratische controle erover uit handen gegeven. De PvdA, de SP en GroenLinks, allemaal stemden ze voor privatisering. Nu zie je de gevolgen: gebruikers moeten gaan betalen om mee te dingen naar een woning. Ik vind dat dat geld in een woonlastenfonds gestopt moet worden. Daarmee moeten huurders die het echt niet meer kunnen betalen ondersteund worden.

Het geld is er. Maar waaraan moet het uitgegeven worden. Dat zijn politieke keuzes. De gemeente moet geen waanzinnige parkeergarage op de Breestraat financieren. Daarover denk ik heel anders dan de PvdA-fractie."

Arbeid

Met de sociaal-democraten in de regering is het tempo van de bezuinigingen flink opgeschroefd. Onomstreden is het regeringsbeleid in de PvdA zeker niet. Zo organiseerde Hok in mei 1993 samen met de Jonge Socialisten een protest voor de deur van de toenmalige staatssecretaris en partijgenote Elske Ter Veld.

Er is momenteel sprake van het vervangen van de uitkeringen door een basisloon van 600 gulden. Veel is dat niet. Hok: "Maar je zou dan wel mogen bijverdienen. Belangrijk is dat de partij erkent dat volledige werkgelegenheid onhaalbaar is. Daarmee krijgt onbetaald werk erkenning: een grote doorbraak in het sociaal-democratisch denken."

Kalma

Hok is de partijvoorzitter van de gewone leden. Het partijbestuur en de fractie gaven de voorkeur aan een andere kandidaat. Hok was te links. Toch kreeg hij de meerderheid achter zich.

Op 24 november krijgt de Leidse PvdA bezoek van een andere kritische PvdA-er: Paul Kalma. Die schreef onlangs de nota "De wonderlijke terugkeer van de solidariteit". Hok: "Kalma zal best weerklank krijgen bij het landelijke PvdA-congres, straks in februari. Maar je moet niet de illusie hebben dat er een linkse meerderheid is in dit land of zelfs maar in de partij. De PvdA is de oudste partij van Nederland en behoorlijk conservatief. In die zin had ze zich allang moeten opheffen.

Maar het blijft belangrijk de discussie levend te houden, ook binnen de PvdA. Kalma werpt de vraag op wat links is in de 21-ste eeuw. Hoe kunnen we als links weer zelf de agenda bepalen? We moeten dat niet langer aan Bolkestein overlaten."

Terug