Lokaal Kabaal 11, november 1995

Auteur: Ellen de Waard


Duinbehoud bezorgd om vervuiling

De duinen in onze regio zijn vervuild. Dat is des te triester omdat het natuurgebieden zijn en geen industrie- of agrarische terreinen. Het milieubeleid schiet ernstig tekort.

Zo op het eerste oog zijn de duinen mooie natuurgebieden waar de vervuiling nog geen vat op heeft gekregen. Dat is echter slechts schone schijn. In werkelijkheid zijn ook de duinen aangetast door de milieuverontreiniging.

Uit onderzoek van Gedeputeerde Staten in onder andere de duingebieden van Katwijk, Noordwijk en Wassenaar blijkt het slecht gesteld te zijn met de kwaliteit van het oppervlakte- en kwelwater. De neerslag van cadmium, koper en nikkel is beduidend hoger dan het landelijk nivo. Daarnaast zal de verzuring van de bodem van de binnenduinrand de komende jaren naar verwachting sterk toenemen.

Gedeputeerde Staten zijn niet ontevreden over de resultaten omdat de waterkwaliteit van de duingebieden nog altijd beter is dan andere gebieden in Zuid-Holland. Stichting Duinbe houd heeft kritiek op deze zienswijze. "Voor een natuurge bied moeten er andere maatstaven gelden dan voor agrari sche en industrieterreinen. De duinen moeten schoon zijn", aldus John van Vliet van de Stichting.

Natuurleven in gevaar

Verontreinigd water komt door de grote rivieren vanuit het buitenland in onze duinen terecht. Ook het Nederlandse verkeer en de industrie dragen hun steentje bij. In de duinen wordt het water gezuiverd voor menselijke consumptie. Door de steeds grotere vervuiling stijgen de zuiveringskosten.

Nu is aangetoond dat ook het oppervlakte- en kwelwater in de duinen lijden onder de milieuvervuiling. Dat komt door de bollenteelt. "Bestrijdingsmiddelen die op het land gespoten worden, verwaaien naar de duinen. Daarnaast zakken de gifstoffen ook door naar het grondwater. De duinen bestaan uit arme zandgronden, waar zeldzame planten groeien. Deze worden door de vermesting verdrongen door bijvoorbeeld brandnetels. Bovendien zijn in de levers van mollen en mui zen zware metalen aangetroffen. Hierdoor komt hun voort planting in gevaar. Het natuurleven in onze duinen gaat zo verloren", aldus Van Vliet.

De giftige stoffen die in dieren aangetroffen worden, komen ook in de mens terecht. Welke schadelijke effecten dat op de langere termijn voor mensen heeft, is moeilijk aantoonbaar.

Bollenteelt

Van Vliet: "De belangen van de bollentelers wegen zwaar in deze regio. De bollenteelt heeft grote economische waarde, maar gaat ten koste van het milieu. Het toeristische belang ervan is ook maar relatief: het seizoen duurt drie weken per jaar. Beter is het te investeren in duurzame agrarische aktiviteiten. Die nemen weliswaar meer ruimte in, maar zijn op de langere termijn beter. De eko-bollen van Milieudefen sie zijn daar een goed voorbeeld van."

Beleid schiet tekort

Stichting Duinbehoud pleit voor het aanbrengen van een bufferzone tussen de duinen en de agrarische en industriële gebieden. Op lokaal niveau moet dit met bestemmingsplannen te realiseren zijn. Verder moet er bij het rijk aangedrongen worden op strenge normen voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Het tegengaan van het verwaaien van gifstoffen door ze bijvoorbeeld in de grond te injecteren zou ook lokaal gerealiseerd kunnen worden. Van Vliet: "De maatregelen die wij bepleiten zijn slechts voor de korte termijn. Het is symptoombestrijding. Er moeten fundamentelere maatregelen genomen worden. Het onderzoek toont weer aan dat het milieubeleid ernstig tekort schiet. Overigens denk ik niet dat het milieubeleid zoveel minder prioriteit heeft gekregen dan een aantal jaren terug. Het milieu wordt nu veel meer dan voorheen meegenomen in elk beleid. Het is echter volstrekt onvoldoende."

Terug