Lokaal Kabaal 11, november 1995

Auteur: Harry Westerink


Leidse universiteit in actie tegen Ritzen

Minister Ritzen van Onderwijs en Wetenschappen draait universiteiten de duimschroeven aan. Ook de Leidse universiteit lijkt een elitaire leerfabriek voor studenten met rijke ouders te worden. Het personeel wordt bedreigd met ontslagen. Universitair medewerker Thomas van Duin is tevens bestuurder van de Abva/Kabo: "Het gaat niet alleen om loonsverhoging."

Volgens het Hoger Onderwijs en Onderzoek Plan (HOOP) van Ritzen moeten universiteiten compacter worden. In feite gaat het om een ordinaire bezuinigingsmaatregel. Nu al wordt op de Leidse universiteit de buikriem aangehaald. Van Duin: "15 tot 17% van het personeel moet weg. Dat zijn honderden mensen."

Bundeling van verzet

De vakbonden en Ritzen onderhandelen over een nieuwe CAO. De bonden willen op 7 december een landelijke stakingsdag uitroepen, als Ritzen niet tegemoet komt aan hun eis van 1,8% loonsverhoging. Ritzen wil slechts 1,4% geven. Van Duin wil een brede bundeling van protest. "Als mensen in onzekerheid verkeren over het behoud van hun baan, dan krijg je ze niet in actie met een eis van wat procenten loonsverhoging. Ook met studenten proberen we coalities te vormen. Studentenacties liggen in het verlengde van werknemersacties."

Dat het verzet in Leiden groeit, blijkt uit de handtekeningenactie van studenten om het ontslag van 12 docenten aan de Faculteit Sociale Wetenschappen aan te vechten. Ook maken de studenten zich ongerust over de dreigende afschaffing van het AIO-stelsel. Afgestudeerden die willen promoveren zouden op de universiteit voortaan aangewezen zijn op een beurzenstelsel. Van Duin: "Dat betekent dat ze geen werknemer meer zouden zijn. Hun positie is dan veel slechter."

Op 31 oktober organiseerden de vakbonden van het hoger onderwijspersoneel een "vriendelijke" protestbijeenkomst tijdens de lunchpauze. Nu verscherpt de sfeer zich. Mogelijk worden kantines en collegezalen dichtgegooid. Van Duin: "We staan aan het begin van mogelijk grote veranderingen. Soms vraag ik me af: weet Ritzen hoe hij universiteiten de toekomst inloodst?"

Terug