Lokaal Kabaal 13, januari 1996

Auteur: Petra Schultz


Gemeente neemt unieke motie aan tegen Koppelingswet

Leiden garandeert illegalen zorg en onderwijs

De gemeenteraad en het College van B&W hebben een motie aangenomen tegen de Koppelingswet. Doel van deze wet is mensen zonder definitieve verblijfsvergunning uit te sluiten van alle voorzieningen in Nederland. In de Leidse motie staat dat het gebruik van onderwijs en zorgvoorzieningen gegarandeerd wordt voor alle inwoners van Leiden, ongeacht hun verblijfsstatus.

De motie is behandeld bij de begrotingsbehandeling in december. PvdA-raadslid Hassan El Houari vindt de Koppelingswet een heel belangrijke wet "met behoorlijk wat consequenties. De overheid heeft er heel weinig aandacht aan gegeven en probeert hem er zo op een sluwe manier doorheen te jassen." De PvdA heeft het initiatief heeft genomen tot de motie. El Houari: "In de Raad vonden alle partijen het logisch dat iedereen recht heeft op onderwijs en verzorging. De VVD tekende aan dat als de Koppelingswet wordt vastgesteld, het logisch is om hem uit te voeren."

Het idee achter de motie was dat leraren en artsen er zijn om mensen te helpen, niet om verblijfsvergunningen te controleren. "Hetzelfde geldt voor de toegang van een sociaal pension. Je kunt als samenleving niet passief toekijken als illegalen op straat slapen bij een temperatuur onder nul. De medewerkers van een sociaal pension hebben een andere doelstelling dan de overheid. Hun taak is om daklozen een slaapplaats te garanderen. Ik ben benieuwd hoe de rijksoverheid straks medewerkers gaat dwingen om daklozen te controleren."

Garanties?

De term "garanderen" in de motie is erg opvallend. Is de gemeente van plan bij te springen als scholen, artsen en ziekenhuizen financieel in de problemen komen? Want daar ligt nu net de kern van de Koppelingswet. Hulpverlening en onderwijs aan illegalen wordt niet strafbaar gemaakt, je krijgt er alleen geen cent meer voor. Vooral voor Leidse ziekenhuizen bleek dit in het verleden al een reden om illegalen te weigeren. Ziekenhuisdirecties vrezen in de toekomst illegalen nog vaker de deur te moeten wijzen.

De rijksoverheid dreigt scholen te korten op hun subsidie als ze illegale leerlingen niet wegsturen. Wat doet de gemeente dan? El Houari: "Wij moeten de wetgever gehoorzamen, maar we willen het maximale proberen om de rijksoverheid duidelijk te maken dat deze wet onzinnig is." De motie is blijkbaar toch meer een vrome wens dan een haalbaar beleidsvoornemen.

Wat doet Leiden als de wet ingevoerd is? El Houari: "Buiten de wet om moeten we naar mogelijkheden zoeken om mensen te helpen. Misschien gaan we zelf onderwijs organiseren, ik weet het niet. Je kunt leerlingen toch niet aan hun lot overlaten. Ook in het sociaal pension moeten illegalen straks gewoon terecht kunnen. En verder kan ik me niet voorstellen dat een arts mensen zou weigeren."

De Fabel van de Illegaal heeft de ervaring dat dat wel gebeurd. Ziekenhuizen weigeren soms illegalen te helpen, zelfs bij een spoedeisende bevalling. El Houari: "Die klachten ken ik niet. Het is goed dat De Fabel van de Illegaal deze klachten verzamelt. Want dan blijkt dat onze motie leuk en aardig is maar de praktijk anders. Dat is voor ons aanleiding om verder te praten over oplossingen. De Fabel kan ons dan aanspreken op de motie."

Terug