Lokaal Kabaal 13, januari 1996

Auteur: Eric Krebbers


Derde Kamer wil sociale bewegingen samenbrengen

Naast de Eerste en Tweede Kamer bestaat er sinds 1994 ook een Derde Kamer. De Derde Kamer wil de samenwerking van sociale bewegingen vergroten. In diverse steden worden nu lokale Derde Kamers opgericht. Ook in Leiden. De eerste Leidse zitting zal in februari zijn en gaat over arbeid. Een gesprek met twee initiatiefnemers, Jeanine Vermeulen en David Trouw.

De eerste landelijke Derde Kamerbijeenkomst vond plaats in de Pauluskerk in Rotterdam. Zo'n 300 mensen discussieerden over de samenhang tussen milieu, migratie, welvaart en democratie. Trouw: "De Derde Kamer wil de sociale bewegingen bijeenbrengen. Iedereen zit nu op zijn eigen postzegel. En dan wordt bijvoorbeeld de vakbeweging tegen de milieubeweging uitgespeeld. Ook wil de Derde Kamer, en dat is wat ambitieuzer, streven naar een basisdemocratie van lokale Derde Kamers. Een federatie, een nationale beweging, die invloed moet krijgen op de politiek."

Er zijn momenteel 7 lokale Derde Kamers. In Amsterdam organiseerde men bijvoorbeeld een bijeenkomst over de stadsprovincie en in Rotterdam kwamen drugs, de identificatieplicht en de armoede al aan bod.

Openheid

De Derde Kamer wil heel open zijn en kent geen partijprogramma. Vermeulen: "We willen niet alles vastleggen in wetten, leefregels of dogma's. We willen geen moeizame partijpolitieke discussies. Het gaat ons om de hoofdlijnen van rechtvaardigheid, solidariteit, gelijkwaardigheid, duurzaamheid en vrijheid." Trouw: "Wat ons bindt is verantwoordelijkheidsgevoel en een geloof in de maakbare samenleving. Er zijn nog steeds mensen die veranderingen willen."

De initiatiefnemers komen uit de kerken, de vakbeweging, werklozenorganisaties, de milieubeweging, politieke partijen en radicaal-links. Trouw: "Ikzelf kom uit de meer traditioneel linkse hoek van de PSP en Jeanine werkt bij het Knooppunt Jongerenpastoraat vanuit de Rooms-katholieke kerk. We zijn allemaal progressief, maar niet persé socialistisch of christelijk." Vermeulen: "Je bent toch met hetzelfde bezig. Bijvoorbeeld opkomen voor hen die het minder hebben. Bovendien, wat is links en wat is kerkelijk? Mensen hebben er vaak een vaststaand beeld van. Die hokjesgeest moeten we doorbreken. In de praktijk zijn het de mensen die bepalen wat er gebeurt binnen organisaties. In de Derde Kamer spreekt trouwens iedereen namens zichzelf, niet namens een organisatie."

Nuttige verschillen

Vermeulen: "Mensen met verschillende achtergronden moeten naar elkaar luisteren. Je hoeft het niet persé met elkaar eens te zijn, het gaat om de dialoog. Het is belangrijk je eigen sociale klasse te overstijgen en je blik te verbreden. We zijn er in principe voor iedereen. Niet alleen voor de onderkant van de samenleving, maar ook voor mensen met wat meer geld. Er zijn genoeg rijkere mensen die ook zien dat het fout gaat met de kloof tussen rijk en arm en met het milieu."

De Derde Kamer wil de verschillen productief maken. Vermeulen: "De oude scheidslijnen tussen bewegingen moeten overstegen worden. Men moet elkaar niet in de haren vliegen, maar van elkaar leren, elkaar aanvullen. Natuurlijk zijn er belangenverschillen, die moeten zeker niet ontkend worden, maar het gaat erom een samenleving te zoeken die rechtvaardig is voor iedereen."

Vernieuwing

De Derde Kamer wil impulsen voor verandering geven. Trouw: "In de politiek wordt niet meer gediscussieerd. De HSL, de subsidie voor bedrijven en de groei-economie, er is in de politiek geen discussie meer over. Mensen worden er apathisch van. Wij willen die machteloosheid doorbreken."

Vermeulen: "Wij willen de ontwikkelingen in een breder kader plaatsen en samenhangen aanwijzen, ook tussen lokale en mondiale problemen. We willen laten zien hoe besluiten genomen worden." Trouw: "En uiteindelijk gaat het ons erom de buitenparlementaire oppositie te versterken."

Eerste zitting

Een Derde Kamerzitting is anders dan een gewone politieke bijeenkomst. In een rondetafelgesprek proberen betrokken mensen vanuit uiteenlopende invalshoeken de ontwikkelingen te bekijken. Van het publiek wordt een actieve deelname verwacht. Trouw: "Het is de bedoeling dat uit een zitting een beleidsaanbeveling of een actievoorstel komt. Die kunnen dan bijvoorbeeld aangeboden worden aan gemeente of vakbond."

De eerste zitting gaat over additionele arbeid: de banenpool, Melkertbanen en JWG. Trouw: "De Leidse politiek lijkt eenstemmig enthousiast over die banen, maar is dat werk wel zo okee? Is dat leuk, hard werken onder het minimumloon?" De initiatiefnemers verwachten veel publiek en verhelderende discussies. Er zal ook eten en muziek zijn en er zullen dia's vertoond worden. Vermeulen: "Saamhorigheid is belangrijk."

De eerste zitting is op 24 februari in het Antonius Clubhuis, Lange Mare 43. Aanvang: 12:00 uur. Meer informatie? Bel 071-5120070.

Terug