Lokaal Kabaal 14, februari 1996

Auteur: Harry Westerink


Jongerengemeenteraad opgericht

Dwarse jongeren willen invloed op beleid

"Niet ieder voor zich, maar de politiek voor ons allen". Aldus de politieke jongerenorganisaties JOVD, CDJA, Jonge Democraten, Jonge Socialisten en Dwars. Zij willen in Leiden een gemeenteraad voor jongeren oprichten. Is dat meer dan een rollenspel? Een gesprek met Dwars-jongere Dirk van den Bosch.

In Zoetermeer bestaat al een jongerengemeenteraad. De GroenLinkse jongerenorganisatie Dwars wilde ook in Leiden zo'n raad en besprak dat met de andere organisaties in het samenwerkingsverband Jongeren en Politiek. Wethouder Langenberg had wel oren naar het plan. Hij is bereid om de organisaties met waarschijnlijk 19 duizend gulden subsidie te belonen. Van den Bosch: "Onze ideeën waren helemaal uitgewerkt. Hij hoefde het plan alleen maar goed te keuren. De geldpot voor bestuurlijke vernieuwing zit nog flink vol. Ik vraag me af wat ze op dat terrein de afgelopen jaren hebben gedaan." De subsidie lijkt een vette kluif, maar zal ook weer snel op zijn. Voor de huur van de raadszaal alleen al moeten de jongeren jaarlijks 2000 gulden neertellen. De drankjes tijdens de vergaderingen en het personeel dat die rondbrengt kosten samen 1750 gulden.

Jongerenvriendelijk

Om de twee maanden zal de jongerengemeenteraad bijeenkomen. De eerste zitting vindt plaats op 4 april. Van den Bosch wordt voorzitter van de driemansfractie van Dwars. De JOVD en de JS krijgen elk 5 zetels, de JD 4 en het CDJA 3. Van den Bosch: "We willen geen elitair karakter hebben, maar proberen juist een brug te slaan tussen jongeren en politiek. Jongeren kunnen bij ons voorstellen indienen." De besluiten worden voorgelegd aan de echte gemeenteraadsleden. De jongerenfracties gaan het gemeentebeleid toetsen op jongerenvriendelijkheid. Zo hopen ze dat er meer met jongeren rekening wordt gehouden.

Aartsconservatief

Voorzitter van de jongerengemeenteraad wordt burgemeester Goekoop. Hebben de "opstandige kinderen van GroenLinks", zoals leden van de moederpartij hen wel eens betitelen, zin om onder leiding te staan van een VVD-er en oud-Minervaan? Van den Bosch heeft daar geen problemen mee: "Niemand is neutraal. Het maakt mij niets uit."

Deelnemers aan de jongerengemeenteraad moeten bereid zijn om te streven naar eensgezindheid. De discussies moeten leiden tot gezamenlijke standpunten die overgebracht worden naar de echte raad. Dwars zal het dus bijvoorbeeld eens moeten worden met haar rechtse tegenhanger de JOVD. Van den Bosch verwacht niet dat de meningen van de jongerenfracties veel van elkaar zullen afwijken. "Er is geen wereld van verschil. We zijn allemaal jongeren. We hebben dezelfde belangen, bijvoorbeeld op het gebied van huisvesting en studiefinanciering. Daar komt bij dat jongerenafdelingen vaak socialer en progressiever zijn dan de moederpartijen. Maar de standpunten van de JOVD en Dwars lopen natuurlijk wel uiteen."

Hoe inschikkelijk Dwars moet zijn bij deze samenwerking, blijkt wel uit de discussiebijeenkomst die de jongerenorganisaties op 25 januari hebben gehouden. Zij hadden als spreker de GPV-er Schutte uitgenodigd, een aartsconservatieve christen die zo de volle gelegenheid kreeg om zijn glibberige praatjes te verkondigen. Van den Bosch: "Waarom zouden we Schutte niet uitnodigen? Discussie met zo'n man is goed. Dat is anders met de CD: laat die lui maar onzin uitkramen, dan ziet iedereen dat ze fout zitten. Dat is veel nuttiger dan ze de kans te geven om het zielige slachtoffer te spelen. Maar met hen praten is nutteloos."

Dodenlijst

Er zijn binnen de jongerengemeenteraad behoorlijke verschillen in politieke kennis en ervaring. Van den Bosch: "Bij het CDJA zit iemand die al veel cursussen over politiek en PR heeft gedaan. Die kan goed in het openbaar praten. Anderen zijn nog niet zover." Heeft hij al plannen voor de toekomst? Lachend: "Ik wil later minister-president worden. Maar serieus, ik zou best de politiek in willen, of politiek journalist worden. Ik ben gestopt met m'n studie, dus ik heb veel tijd voor het fractiewerk. Dit soort politiek werk geeft ook een duidelijke structuur. Ik zal eerder een kroegafspraak afzeggen dan een raadsvergadering niet voorbereiden."

Dwars kent in Leiden ongeveer 40 leden. "Dat is meer dan vroeger. Maar de helft ervan ken ik niet. De meeste leden zijn passief. Ze komen één keer naar een vergadering, en dan blijven ze weg. Er is weinig continuïteit." De Leidse afdeling heeft geen last van extreem-rechts. In andere steden komt dat wel voor. "Ze houden ons in de gaten. Ze proberen vergaderingen te verstoren en maken post open. Sommige Dwars-mensen staan op een fascistische dodenlijst."

Terug