Lokaal Kabaal 14, februari 1996

Auteur: Gerrit de Wit


MEOB: high-tech oorlogvoering

Het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf (MEOB) uit Oegstgeest staat de laatste weken volop in het nieuws. Het high-tech oorlogsbedrijf moet in het kader van een reorganisatie met personeel en al verhuizen naar Den Helder. De 500 werknemers willen er niets van weten en voeren actie. MEOB's betrokkenheid bij de militarisering in de wereld blijft in de media buiten schot. Een overzicht.

MEOB is ontstaan in 1978 en heeft al een vestiging in marinestad Den Helder. Het bedrijf onderhoudt en repareert militaire sensor-, wapen- en commandosystemen. Het is één van de schakels in de dodelijke wereld van high-tech oorlogvoering. MEOB werkt naast de marine ook voor de land- en luchtmacht. Ze herstelt en onderhoudt onder andere de navigatie- en aanvalsperiscopen van Nederlandse onderzeeboten en verricht werkzaamheden aan nachtzichtapparatuur, radarinstrumenten en wapensystemen van vaartuigen.

Het bedrijf test ook de navigatiesystemen van Orion-vliegtuigen. En tot 1994 onderhield MEOB de Sirius Flight Simulator op het marinevliegkamp Valkenburg. De technici verrichten ook onderhouds- en wijzigingswerkzaamheden voor de Duitse en de Noorse luchtmacht. En voor de Canadese luchtmacht paste MEOB in 1993 een Automatic Flight Control System aan.

Bahrein

MEOB lijkt niet vies van handel met dictatoriale regimes. In 1994 vonden diverse besprekingen plaats met krijgsmachten uit het Midden-Oosten. De Egyptische landmacht was geïnteresseerd in onderhoud van warmtebeeldkijkers en ook de landmacht van het Golfstaatje Bahrein toonde hiervoor belangstelling. In Bahrein werd in 1975 het parlement ontbonden. Onlangs dreigde het leger met de afkondiging van de noodtoestand na gewelddadige botsingen tussen ordetroepen en oppositiegroepen die campagne voeren voor meer democratie. Zou het leger warmtebeeldkijkers inzetten?

Golfoorlog

In 1990 raakte MEOB betrokken bij de Golfoorlog. Met de allernieuwste militaire snufjes verdedigde het Westen daar haar oliebelangen. MEOB maakte materiaal gereed voor Nederlandse fregatten en mijnenjagers die naar de Perzische Golf vertrokken. Tijdens de reis en eenmaal in de Golf verleende MEOB assistentie. Zo haperde de hyper-moderne Goalkeeper, het geleide snelvuurkanon dat vijandelijke vliegtuigen en raketten uit de lucht moest schieten. Maar onze Jantjes 'fiksten' het karwei.

MEOB onderhield verder de demagnetiseringsinstallaties aan boord van de mijnenjagers en fregatten. Met deze installaties konden ze in de buurt komen van magnetische mijnen om ze onschadelijk te maken. In de bloederige oorlog verloren minstens 150 duizend Iraki's het leven. MEOB was er bij.

Nucleair

MEOB Den Helder is betrokken bij de voorbereidingen voor een kernoorlog. Het bedrijf werkte mee aan de simulering van een nucleaire elektromagnetische puls. Deze puls komt vrij als op grote hoogte buiten de atmosfeer een nucleaire explosie plaatsvindt. De gevolgen van zo'n puls zijn enorm. Verbindingen, computers én televisies werken niet meer. Voor militairen is het uitermate vervelend als midden tijdens een kernoorlog hun apparatuur uitvalt: the show must go on. Met behulp van MEOB kon de marine een aantal proeven doen om fregatten voor zo'n puls ongevoelig te maken. Gelukkig maar!

Terug