Lokaal Kabaal 14, februari 1996

Auteur: Gerrit de Wit


Uiterst rechtse Unie 55+ wil Leidse afdeling oprichten

De ouderenpartij Unie 55+ wil in de regio Leiden-Bollenstreek plaatselijke afdelingen gaan oprichten. De partij wil sterker staan bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. De Unie 55+ staat bekend om haar racistisch en uiterst rechts gedachtegoed. Enkele feiten.

De Unie 55+, opgericht in 1992, zegt op te komen voor de belangen van ouderen. Daar is natuurlijk niets mis mee. Maar als je haar verkiezingsprogramma van maart 1994 doorleest is het schrikken. Haar standpunten lijken namelijk verdomd veel op die van de CD en CP'86. Het komt er in het kort op neer dat de AOW verhoogd moet worden ten koste van ontwikkelingslanden, subsidie-ontvangers, criminelen en fraudeurs. Er wordt gepleit voor meer politie op straat, een harde aanpak van criminelen en een algemene identificatieplicht. Van migranten moet de partij niets hebben. De Unie 55+ is voor een restrictieve toelating van vreemdelingen en wil de terugkeer van vreemdelingen stimuleren. Verder moeten vreemdelingen verplicht integreren en bij naturalisatie afzien van hun oorspronkelijke nationaliteit. De partij pleit ook voor het strafbaar stellen van positieve discriminatie.

Nationalisme

Regiocoördinator en secretaris van de kieskring Leiden-Bollenstreek is Antoon Roeberding. Hij is in 1937 geboren en woont in Leiderdorp. Hij is al vanaf de oprichting actief en zit sinds kort in het hoofdbestuur van de provinciale kring Zuid-Holland. Bij de Statenverkiezingen van maart 1993 stond hij kandidaat voor de lijstverbinding AOV-Unie 55+.

Er hangt een geur van nationalisme rond de kopstukken van de partij. Arie Bronsveld, kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen van 1994, is bijvoorbeeld omstreden vanwege pamfletten waarin hij tekeer gaat tegen migranten en vluchtelingen. Het Fascisme Onderzoeks Kollektief (FOK) vindt die pamfletten vergelijkbaar met "de racistische rotzooi van de CD en de CP'86".

Bertus Leerkes zit sinds 1994 voor de Unie in de Tweede Kamer. In 1989 stond hij nog kandidaat voor de Politieke Partij voor Ouderen (PPvO). Zoals Trouw toen meldde, maakte de PPvO "zich opvallend druk over "het voor buitenlanders aantrekkelijke sociale klimaat in ons land"". De huidige penningmeester van de Unie 55+, Alle Johannes Kost, stond in 1989 ook kandidaat voor de PPvO.

Racistische sterren

Ed Noordman, hoog op de kandidatenlijst van 1994, is eindredacteur en uitgever van het astrologische blad AstroVizier. Daarin laat hij zijn uiterst rechtse licht schijnen over tal van politieke en maatschappelijke kwesties. Zo 'verklaarde' hij in de editie van april 1992 de stembusoverwinningen van het Vlaams Blok aan de hand van de astrologie. Door de stand van "de actuele Pluto in het zonneteken" kon men volgens Noordman "verwachten dat de kiezer iets anders zoekt. Het Vlaams Blok heeft daar meesterlijk op ingespeeld. Prompt kreeg dit Blok het stempel van radicaal-rechts opgespeld." Niet door haar extreemrechtse standpunten, maar door de stand van de planeten zou het Vlaams Blok hebben gewonnen.

In de editie van augustus 1991 staat op de kaft de pakkende titel "Rassenrellen? - Vanaf 1992 nemen de spanningen snel toe." In het blad stelt Noordman dat "in de komende jaren Pluto door het 9e vlak trekt, hetgeen naast herbezinning binnen ons volk ook en vooral zal leiden tot enorme rassenrellen." In hetzelfde nummer: "Er is voor wat betreft onze staatshuishouding een oorzakelijk verband tussen onze verslechterende economische situatie en de snel toenemende kosten van onderbrengen en complete huisvesting van legale en illegale buitenlanders." Je krijgt de indruk dat "de sterren" zich exclusief met het "buitenlanderprobleem" bezighouden. Maar waarom mensen naar Nederland komen, daarover zwijgen de sterren kennelijk.

Terug