Lokaal Kabaal 14, februari 1996

Auteur: Gerrit de Wit


(boekrecensie)

De staat paraat?

Sinds de Tweede Wereldoorlog is extreem-rechts niet meer zo groot en bedreigend geweest als tegenwoordig. Jaap van Donselaar gaat in zijn boek "De staat paraat?" na welke maatregelen Westeuropese overheden nemen tegen extreem-rechts. Op gedetailleerde wijze worden de verschillende wetgevingen en praktijken omschreven. Uniek, want zo'n overzicht is bij mijn weten de laatste jaren niet verschenen.

Duitsland laat zich kennen als het land met het uitgebreidste scala aan repressieve instrumenten tegen extreem-rechts, dat vanwege het kiesstelsel toch al grote moeite heeft om verkozen te worden. België komt als de minst weerbare democratie naar voren. En Nederland zwemt er een beetje tussen in. Dat zou volgens de auteur met name komen door ons kiesstelsel. Extreem-rechts komt hier relatief makkelijk aan zetels. Als verbetering pleit de auteur wel erg makkelijk voor een verhoogde kiesdrempel. Dat is minder democratisch, want andere partijen kunnen daarvan de dupe worden.

Helaas gaat het boek niet in op de achtergronden van de groei van extreem-rechts, zoals sociale ongelijkheid. Zo ontbreekt ook nagenoeg een beschrijving van het (extreem-)rechtse gedachtengoed van de 'nette' partijen en hun interactie met extreem-rechts.

De staat paraat? De bestrijding van extreem-rechts in West-Europa, Jaap van Donselaar. Uitgeverij: Babylon-De Geus, ƒ 47,50.

Terug