Lokaal Kabaal 15, februari 1996

Auteur: Harry Westerink


Huurders tegen uitmelken

"Wij zijn die huurverhogingen moe, zoek maar een andere melkkoe". Onder dat motto trekt de Huurdersbelangenvereniging Leiden (HBV) ten strijde tegen de huurverhoging van gemiddeld 4,4% die Woningbouwvereniging Leiden (WBL) aan haar huurders heeft opgelegd. De HBV vindt de wettelijk verplichte verhoging van 3 % "ruimschoots voldoende".

De HBV behartigt de belangen van de ongeveer 9300 huurders van WBL-woningen. De vorig jaar opgerichte huurdersorganisatie roept op tot massaal verzet door een actiekaart te versturen en een affiche voor het raam te hangen. Die zitten in een actiepakket dat alle WBL-huurders onlangs van de HBV hebben ontvangen. De actiekaarten zullen op 14 maart worden aangeboden aan de woningbouwvereniging en wethouder Van Rij.

De HBV is het uitmelken van huurders goed zat. "In Nederland heet "goed en betaalbaar wonen" een recht voor iedereen vanaf 18 jaar. Maar dat recht is steeds meer een papieren recht aan het worden. De huren zijn de laatste 4 jaar met gemiddeld 30% gestegen. Huurders betalen steeds meer van hun inkomen aan het wonen. Veel huurders komen hierdoor in de problemen omdat ze hun huur niet meer kunnen opbrengen", aldus HBV-voorzitster Chandra Boelsma.

Jantje van Leiden

De WBL wil haar zwakke financiële positie versterken over de ruggen van haar huurders. "Of wij het allemaal nog financieel kunnen bolwerken laat de vereniging volledig koud", aldus Boelsma. De HBV eist van de woningbouwvereniging dat zij hun "knappe koppen" eens gebruiken om op andere manieren aan geld te komen. Volgens Boelsma maakt de WBL zich er met een Jantje van Leiden van af door steeds de gemakkelijke weg van huurverhogingen te kiezen. De WBL zoekt naar eigen zeggen dan wel naar alternatieve geldbronnen, maar Boelsma vindt dat de vereniging te traag handelt. De wil lijkt te ontbreken.

De HBV hoopt "door samen een vuist te maken en het huidige huurbeleid af te wijzen" de WBL en de gemeente ervan te overtuigen "dat zij op het verkeerde spoor zitten". Door het spelen van een voortrekkersrol wil de HBV de onvrede onder huurders handen en voeten geven. Boelsma: "Als je niets doet, gebeurt er ook niets".

Terug