Lokaal Kabaal 15, februari 1996

Auteur: Ellen de Waard


(boekrecensie)

Tortilla gordijn

Delany woont samen met zijn vrouw en haar kind in een prachtige buitenwijk van Los Angeles. Ze zijn de stad ontvlucht vanwege het gejaagde leven en de betonkolossen. Delany brengt zijn dagen door met het schrijven van artikelen over de wilderness, zorgt voor het kind en trekt regelmatig de natuur in. Zijn vrouw Kyra is makelaar en de hoofdkostwinner van het gezin. Ze zijn gezondheidsfreaks en wentelen zich in hun progressieve ideeën en levenswijze.

Cándido en América daarentegen zijn genoodzaakt hun gezondheid en leven in de waagschaal te stellen in de strijd om het naakte bestaan. Gevlucht voor de armoede in Mexico zijn ze gedwongen een illegaal en mensonwaardig leven te leiden in het land van de onbegrensde mogelijkheden.

Op het moment dat Delany met zijn auto Cándido aanrijdt is dat een onheilspellende voorbode van een reeks nare gebeurtenissen. Delany's tot dan toe keurig geordende leven begint scheurtjes te vertonen. Als zijn vanzelfsprekend geachte privileges hem afgenomen dreigen te worden, blijken zijn vooruitstrevende denkbeelden maar een dun laagje vernis. Zelfs de door hem zo geliefde "ongeciviliseerde natuur" blijkt plotseling bedreigend voor zijn bestaan.

Cándido ontleent zijn zelfverzekerheid aan het feit dat hij een veteraan is in het illegale immigrantenbestaan. Hij is de leidsman en vaderfiguur voor zijn nog jonge vrouw América. Door het ongeluk is hij niet langer in staat haar te beschermen tegen de gevaren van uitbuiting en seksueel geweld. Zijn onmacht reageert hij op haar af.

In dit boek wordt op ongekend scherpe wijze beschreven hoe twee tegenovergestelde werelden met elkaar in botsing komen. Een wereld van een bevoorrecht blank Amerikaans gezin en een wereld van armoede en uitbuiting van Mexicaanse immigranten. Een absolute aanrader!

De tortilla grens. T. Coraghessan Boyle. Uitgeverij: Contact, ƒ 59,90.

Terug