Lokaal Kabaal 16, maart 1996

Auteur: Harry Westerink


Acties tegen circus Renz

Van 6 tot en met 10 maart heeft op het terrein van de Groenoordhallen een groot aantal dwangarbeiders hun kunstjes moeten vertonen. Circus Renz sloeg daar haar tenten op en misbruikte roofdieren, paarden en zeeleeuwen voor amusement. De een z'n brood...

Het circus van Herman Renz staat bekend als één van de wreedste Nederlandse circussen. Onderzoekers van de dierenrechtenorganisatie People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) hebben vorig jaar bij dat circus olifanten gefilmd die zaten vastgeketend aan ijzeren kettingen. Ze vertoonden stressgedrag. Bruine beren zaten opgesloten in kleine hokken, met amper ruimte om zich te draaien. Ze werden tijdens de circusvoorstelling gedwongen om acts te doen die indruisen tegen elk natuurlijk gedrag. Zo moesten ze van een glijbaan afgaan en op smalle plateaus zitten. De panters, luipaarden en jaguars zijn veroordeeld tot een leven in krappe kooien. Ze werden tijdens de voorstelling gedwongen om door een brandende hoepel te springen. Tijdens de transporten van de dieren legde PETA zeer schrijnende taferelen vast. Zebra's, paarden, kamelen, een ezel en een koe werden in een circuswagen gepropt en aan een touw of ketting strak aangebonden. Soms breken circusdieren uit en slaan ze op de vlucht.

Het is een publiek geheim dat circus Renz ook gebruik maakt van electroshocks. Niemand ziet dat, want de apparatuur is verstopt in het handvat van de zweep. De dompteurs gebruiken stokken met een moeilijk zichtbare venijnige punt en haak waarmee ze olifanten dresseren.

Verbod op dierenacts

PETA-medewerkster Marianne Huiberts vindt de behandeling van de dieren "shockerend. Alles gebeurt binnen wettelijke marges. De Inspectiedienst kan Renz nergens op pakken. Maar de wet gaat ons niet ver genoeg." Het is volgens PETA de hoogste tijd dat het publiek kennis maakt met de dieronvriendelijke kant van circussen met dieren. Renz heeft PETA uitgenodigd om een kijkje te komen nemen in het winterkwartier van de dieren. Daar worden de trainingen gegeven. "Maar dat is niet veel meer dan een PR-stunt", aldus Huiberts.

PETA wil dat circussen stoppen met dierenacts. "In navolging van het afschaffen van het tentoonstellen van negers, Indianen en misvormde mensen door circussen eisen wij een verbod op acts waarbij dieren worden misbruikt. Dieren hebben recht op een leven dat tegemoet komt aan de natuurlijke omstandigheden van het betreffende diersoort. Circussen kunnen dat niet", aldus PETA-medewerker Geoffrey Deckers.

Huiberts: "Herman Renz is nog wel enigszins redelijk. Hij spreekt nog met ons. Maar de Club van Circusvrienden, waarvan ook Sonja Barend en Peppie (van Kokkie) lid zijn, stelt zich erg agressief op. In Den Haag is een actievoerster in het gezicht geslagen en heeft men ons gefilmd met videocamera's." Ook in Leiden hebben mensen geprotesteerd tegen het dierenleed bij Renz. Actievoerders hebben PETA-folders uitgedeeld. En ook het Dierenbevrijdingsfront kwam in actie. Naast een valse bommelding werden enkele verfbommen tegen circustenten en geparkeerde auto's gegooid. Elders in de stad zijn aanplakborden beschadigd en verwijderd en werden de leuzen "Boycot circus met dieren" en "Boycot dierenleed" geschilderd.

Clowns en acrobaten

Het gaat niet goed met de traditionele circussen. Men krijgt met moeite de tenten vol. In Leiden was circus Renz bijzonder kwistig met vrijkaartjes en kortingsbonnen. Winkeliers krijgen een vrijkaartje, als ze een poster van het circus in de etalage of aan het raam hangen. Bij premières is meer dan de helft van de zitplaatsen bezet door winkeliers, pers en andere genodigden. Zo maakt het circus goede sier. Maar het geeft een vertekend beeld van de populariteit van circussen met dieren. Circussen zonder dieren winnen steeds meer terrein. Hun voorstellingen zijn vaak uitverkocht. Het publiek vindt trapeze-acts, clowns en acrobaten leuk genoeg. Als je je bewust bent van dierenleed in circussen, dan vergaat je het lachen wel.

Terug