Lokaal Kabaal 16, maart 1996

Auteur: Gerrit de Wit


Onrechtmatige ontruiming kraakpand

Gemeente pleegt huisvredebreuk

Dinsdag 5 maart werd geheel onverwacht op last van de gemeente een gekraakt slooppand aan de Musschenbroekstraat op onrechtmatige gronden ontruimd. Het huis werd van binnen grondig vernield om toekomstige bewoning uit te sluiten. Gemeente-ambtenaren en politie stapelden bij hun actie fout op fout.

De ontruimde woning bestond uit een onder- en bovenverdieping. De bovenverdieping werd tot voor kort gebruikt door verslaafden. Nadat zij waren vertrokken, liet ambtenaar Van der Nat de bovenverdieping dichttimmeren. De onderverdieping was in oktober 1995 gekraakt door twee jongens die momenteel op vakantie zijn. Van der Nat is naar eigen zeggen tot de actie overgegaan omdat hij ervan uitging dat niemand meer in het pand woonde en om de aanloop van verslaafden te stoppen. De vakantiegangers, die overigens geen enkele overlast veroorzaakten, zullen het hem niet in dank af nemen. Hun spullen werden bij de ontruiming op straat gezet, terwijl de politie volgens de wet de plicht heeft deze mee te nemen en op te slaan.

Raar luchtje

Niet alleen de benedenverdieping werd bewoond. Ook in de zogenaamde onbewoonde dichtgetimmerde bovenverdieping werd geleefd. Zaterdag voor de ontruiming hadden vier krakers de wooneenheid in bezit genomen. Van der Nat, die via via van de kraak op de hoogte was, zette de ontruiming toch door. "In de politierapporten was niets over een mogelijke kraakactie terug te vinden", aldus Van der Nat, die zijn handelen zo gedekt weet.

Politiewoordvoerder Blom bevestigt Van der Nats lezing: "Afgelopen weekeinde waren er wat bewegingen in het pand, om het zo maar eens te noemen. Een paar mensen liepen daar de boel schoon te maken. Maar officieel gekraakt is het niet." Eén van de gedupeerde krakers, Misjah, vindt het een dubieuze zaak. "Na de kraak hebben we meteen de politie gebeld. Die kwam dezelfde avond langs om bewoning te constateren. We lieten ze binnen en alles verliep prima. Ze wensten ons zelfs nog succes. Maandag kwamen andere agenten langs. Hen hebben we ook verteld dat we het pand gekraakt hadden. En nu wordt onze kraakmelding gewoon ontkend! Dat vind ik uitermate vreemd."

Weer mis

Van der Nat kreeg ook rugdekking van de officier van Justitie. Deze gaf te kennen dat de kraak überhaupt rechtsongeldig zou zijn. De bovenwoning stond immers korter dan een jaar leeg. Misjah: "Voor het kraken van gemeentelijke slooppanden gaat die regeling niet op. Dat is eind vorig jaar afgesproken in de gemeenteraad bij de behandeling van de kraaknotitie. Van der Nat heeft zich ook niet gehouden aan de intentie van de kraaknotitie dat gemeentelijke slooppanden in afwachting van sloop niet onbewoonbaar gemaakt mogen worden. De notitie stelt dat in dit soort gevallen overgegaan moet worden "tot tijdelijke ingebruikgeving"."

Huisvredebreuk

Op het dichtgetimmerde huis zijn inmiddels leuzen gespoten. "Gemeente Leiden bedankt. Hier hadden vijf mensen kunnen wonen. Alleen leeghoofden laten huizen leegstaan." GroenLinks-raadslid Mieke Hogervorst heeft schriftelijke vragen gesteld aan B&W. Volgens haar "lijkt het erop dat er sprake is van huisvredebreuk, gepleegd onder verantwoordelijkheid van de gemeente". Verder vraagt ze zich af wat B&W zal doen om de gedupeerde krakers tegemoet te komen. Ook de krakers hebben een brief aan de gemeenteraad geschreven. Ze eisen onder meer vervangende woonruimte.

Terug