Lokaal Kabaal 16, maart 1996

Auteur: Ellen de Waard


Werkloze ex-wethouders financieel zwaar bevoordeeld

Als het aan de Socialistische Partij (SP) in Leiden ligt zullen werkloze ex-wethouders het voortaan zonder privileges moeten stellen. Dus geen hoge uitkering en gewoon solliciteren, net als elke andere werkloze.

"Tot nu toe dachten politici dat ze bijzondere mensen waren, dat ze boven de rest van de bevolking stonden", aldus SP-raadslid Cor Vergeer. Leidse ex-wethouders hebben geen sollicitatieplicht. En ook hun wachtgeldregeling is gunstiger dan die van andere werklozen. De SP wil deze onrechtvaardigheid wegwerken.

Sollicitatieplicht

Vorig jaar november diende de SP-fraktie een initiatiefvoorstel in om de wachtgeldregeling voor ex-wethouders aan te passen. De precieze invulling van de rechtspositie van ambtenaren is namelijk plaatselijk en niet landelijk vastgelegd.

B&W hebben de voorgestelde sollicitatieplicht overgenomen en ter advies voorgelegd aan de Commissie Onderwijs, Zorg en Emancipatie. Daarna komt het ter stemming in de gemeenteraad. Vergeer: "Ons belangrijkste punt hebben we binnengehaald, want die sollicitatieplicht zal er wel komen. Met de huidige politieke stemming ten opzichte van werklozen kan de gemeenteraad hier niet onderuit."

Bevoordeling

Ingewikkelder ligt het bij de hoogte van de uitkering die ex-wethouders krijgen. In de huidige regeling hebben die recht op een uitkering van 100% van hun laatst genoten wethoudersinkomen. Voor de gewone burger is dat 70%. Dat wil de SP vooralsnog niet aantasten. Schrijnender vindt de fractie dat inkomsten verkregen uit nevenfuncties niet gekort worden op de wachtgeldregeling. Hier bestaat een uitzondering op: neveninkomsten die korter dan een jaar voor ontslag als wethouder zijn aangevangen worden wel gekort. De reden voor deze curieuze constructie is onduidelijk. Vergeer: "Hierdoor kan het inkomen van een ex-wethouder boven die 100% van het laatst genoten wethouderssalaris uitkomen. Dat vinden wij onrechtvaardig." De SP wil alle inkomsten die deze 100% overstijgen korten op de wachtgeldregeling.

Het College wil deze bijstelling niet overnemen en beroept zich daarbij op gelijksoortige regelingen voor ambtenaren en een bepaling in de VUT-wet. De SP laat het er niet bij zitten en zal dit punt in aangepaste vorm opnieuw ter discussie stellen.

Terug