Lokaal Kabaal 17, april 1996

Auteur: Harry Westerink


Zaait voorzitter Wijkkomitee Plan Noord onrust?

De Leidse Welzijnsorganisatie (LWO) heeft een "plan van aanpak" voor Leiden-Noord opgesteld. Het LWO vroeg commentaar en kreeg dat van Bram Pater, voorzitter van het Wijkkomitee Plan Noord. Hij nam stelling tegen positieve discriminatie die er volgens stadsdeelmanager Vincent Kokke niet is.

Pater reageerde op de stelling van de LWO dat discriminatie overal voorkomt: "Ik wil dan hierbij stellen dat positieve discriminatie per definitie discriminatie is. Mogelijk dat u zich kunt voorstellen dat autochtone bewoners in een wijk, waar helaas de tolerantie tegenover allochtonen wat minder is (zie stemgedrag), georganiseerde projecten specifiek voor allochtone bewoners vanuit 'hun' buurthuis kwaad bloed zet. Immers, ook zij hebben een achterstand (of achterstelling, zoals het LWO zegt). Achterstand bij allochtonen is een landelijk probleem., Binnen Leiden zal dat dan ook stedelijk moeten worden opgelost en niet binnen een wijk." Pater pleit voor het bepalen van de behoeften onder bewoners.

Waarschuwing

Zijn er dan nu zoveel specifieke projecten voor allochtonen in Leiden-Noord? Pater: "Nee, dat niet. Wat ik heb geschreven is bedoeld als waarschuwing. Leeftijd is het enige criterium waarmee nu onderscheid wordt gemaakt. De gemeente moet voor een doelgroepenbeleid zorgen. Dat is geen taak van een wijkcomité. Vroeger kregen allochtonen vaker voorrang. Maar positieve discriminatie is aan het verdwijnen."

Het zijn bijna uitsluitend autochtonen die in Leiden-Noord aan gezelligheidsactiviteiten deelnemen. Toch staan die open voor iedereen. Pater: "Ons Wijkkomitee wil meer integratie, maar dat is lastig. De eerste generatie migranten wil zich niet binden en twijfelt over teruggaan naar het land van herkomst. De tweede generatie is tussen wal en schip geraakt. De derde generatie kunnen we makkelijker betrekken bij buurtwerk. Er zijn zelfs allochtonen die zeggen dat er hier teveel allochtonen wonen."

Oud zeer

Volgens Kokke doelt Pater op een project voor allochtone meiden als hij het heeft over positieve discriminatie. Dat project is zo'n 4 jaar geleden opgestart. "Die meiden waren behoorlijk buiten beeld bij de deelname aan activiteiten voor tienerjongeren. We werken probleemgericht. Dat zie je bij het zakgeld-project: jongeren aan een baantje na schooltijd helpen. We willen dat dat ook voor allochtone meiden bereikbaar blijft." Hij vindt dat het weinig zin heeft om erop te blijven hameren dat allochtonen voorrang zouden krijgen. "Dan wordt het idee bevestigd dat wij bijna alleen wat voor allochtonen zouden doen. Dat is pertinente onzin. Pakweg 90% van de deelnemers aan buurthuisactiviteiten in Leiden-Noord zijn wit. Maar velen menen wel dat de buurt 'zwart' wordt." Ooit is er bij het Meldpunt Discriminatie een klacht ingediend, omdat allochtonen voor een naaicursus veel minder hoefden te betalen dan autochtonen. "Er is sprake van oud zeer. Men blijft dat verhaal herhalen."

Terug