Lokaal Kabaal 17, april 1996

Auteur: Harry Westerink


"Melkkoe-actie" tegen huurverhogingen succesvol

De protestactie "Melkkoe" van de Huurdersbelangenvereniging Leiden (HBV) is volgens voorzitster Chandra Boelsma een "gigantisch" succes geworden. De actie had tot doel om de beleidsmakers "duidelijk te maken dat ze met het huidige huurbeleid totaal op het verkeerde spoor zitten".

Op 14 maart bood de HBV aan de gemeente ruim 3000 handtekeningen aan van verontruste huurders van de Woningbouwvereniging Leiden (WBL). De "zeer grote respons" van de huurders geeft volgens Boelsma aan dat zij het huidige beleid van de WBL afwijzen. "De aanbieding ging gepaard met enige symboliek. We overhandigden een juk met twee emmers boordevol protestkaarten. Dat juk is voor de huurders ondraaglijk aan het worden. Ook hebben we koetjesrepen uitgedeeld, en daarbij opgemerkt dat dat geen Belgische bonbons waren. Die zijn te duur voor de huurders."

Boekhoudkundig

De huurverhogingen leiden ertoe dat het aantal bereikbare woningen, met een kale maandhuur tot ƒ 672,-, voor mensen met een minimuminkomen in een ijltempo afneemt. Uit een nota van de gemeentelijke dienst Bouwen en Wonen blijkt dat in 1994 zo'n 700 woningen voor minima onbereikbaar zijn geworden. Men schetst het schrikbeeld dat dit binnen 4 jaar zal zijn opgelopen tot 3500 woningen. De HBV eist dat de WBL meer oog krijgt voor de sociale en maatschappelijke consequenties van haar huurbeleid en moet afstappen van een zuiver boekhoudkundige benadering.

Gemeentegarantie

Wat heeft de actie opgeleverd? "De gemeente heeft positiever gereageerd dan de woningbouwvereniging. De gemeente blijkt bereid om zich opnieuw financieel garant te stellen als woningbouwverenigingen geld willen lenen. Die gemeentegarantie was vervallen, waardoor corporaties meer geld kwijt waren aan leningen. Dat moesten de huurders ophoesten. Bij de WBL ging dat om 1 miljoen gulden. Een gemeentegarantie geeft corporaties wat meer financiële armslag. Die melken huurders dan minder uit."

Onder druk van de HBV werd een aantal woningen op 0% huurverhoging gesteld. De laagste huurverhoging, die eerst 3,8% was, werd teruggebracht tot 2,9 %. Van de kant van de huurders ontving de HBV veel "emotionele en ondersteunende" reacties. "Veel huurders redden het financieel niet meer en vinden het goed dat er iets wordt ondernomen."

Katalysator

De WBL-directeur was verbaasd dat er zoveel mensen hadden gereageerd. Hij had gerekend op maar enkele honderden protesterende huurders. Boelsma: "De HBV heeft heel wat losgemaakt en functioneert als een katalysator. De 3000 protestkaarten geven ons het bewijs dat veel mensen achter ons staan. Het ledenaantal van de HBL steeg in een mum van tijd van 750 naar 1000. Ik werd suf gebeld door huurders van andere woningbouwcorporaties. Die wilden ook meedoen. Huurders in Leiden raken meer georganiseerd en komen vaker in actie."

Terug