Lokaal Kabaal 19, september 1996

Auteur: Eric Krebbers


Gewapende tak van Minerva marcheert weer door Leiden

Pro Patria, de gewapende tak van studentenvereniging Minerva, bestaat in oktober 130 jaar. En dat willen de militaristische studenten vieren. Met onder meer militaire kopstukken en stampende laarzen in de Leidse straten. Het kan kennelijk weer. Lange tijd hebben de extreem nationalistische studenten zich niet op straat laten zien. Eind jaren '70 waren de Pro Patria-leden namelijk zo openlijk fascistisch dat het zelfs moedervereniging Minerva tegen de borst stuitte.

Pro Patria gaat prat op haar bloedige verleden. De vereniging grijpt terug op een lange traditie van Leidse studentenkorpsen. Tijdens de Belgische onafhankelijkheidsstrijd (1830-39) bijvoorbeeld vormden de Leidse studenten de voorhoede van het Nederlandse leger dat de Belgen een lesje ging leren. De in de Pieterskerk begraven student Lodewijk Beeckman sneuvelde daarbij. In 1866 werd Pro Patria opgericht om de "studentenweerbaarheid" meer continuïteit te verschaffen. In de Tweede Wereldoorlog kwamen de Pro Patria-leden in actie in het nationalistische verzet voor koningin en vaderland.

Vergassen

Ook na de oorlog bleef Pro Patria actief de nationale orde verdedigen. Zo marcheerde men bij lustrumvieringen met automatische wapens door de stad. En zo bedreigden Pro Patria-leden begin jaren '70 stakende studenten met hockeysticks. In 1979 scholden leden een bewoonster van hun huis uit voor "bruine teef" en brachten ze de Hitlergroet. Niet verwonderlijk, Pro Patria heeft namelijk banden met neo-fascistische Vlaamse groeperingen. In datzelfde jaar bezocht men bijvoorbeeld Waterloo om een bijdrage te leveren aan de Vlaams-nationalistische taalstrijd. Daarbij sloopten de studenten een en ander en lieten zoveel onbetaalde rekeningen achter dat de club onder curatele van het Minervabestuur gesteld werd.

Pro Patria heeft altijd erg neergekeken op de collega's van het Haagse Studenten Schutters Korps Pro Libertate. Dat zou bestaan uit HBO'ers. Reden genoeg voor Pro Patrialeden om hen in 1984 in het militaire oefenkamp De Harskamp "voor de grap" in een slaapzaaltje te vergassen met een rookpatroon. De Haagse studenten moesten in een militair hospitaal worden opgenomen. Naar aanleiding hiervan besloot Minerva Pro Patria haar officiële status van ondervereniging te ontnemen. De wapenkamer waar de uniformen van Pro Patria hingen werd gesloten.

Hoer van Afrika

Vanaf 1981 zijn ook vrouwelijke studenten welkom in het stoere mannenbolwerk Pro Patria. Veel vrouwen traden er niet toe. In tegendeel, eerste jaarsstudentes stemden massaal voor de verbanning van Pro Patria uit Miverva. Pro Patria stond bekend als uitermate seksistisch. Zo werd de jaarlijkse "diësviering" in de "mannenzaal" van Minerva " traditioneel opgeluisterd" door een optreden van "De Grootste Hoer van Afrika", een "dame van lichte zeden die uit het uniform stapt".

Door haar crimineel gedrag mag Pro Patria zich officieel geen militaire formatie meer noemen. De vereniging bleef wel erkend door het Ministerie van Defensie. De leden doen nog steeds mee aan militaire oefeningen, schietwedstrijden en tank-excursies. Maandelijks borrelt men nog met de militairen van de Jagers en Grenadiers uit Arnhem. Sinds kort verzorgen Pro Patria-leden ook weer erewachten, onder meer voor de koningin tijdens Prinsjesdag. Ook daar werd men geweerd sinds men op Prinsjesdag 1989 samen met de Delftse collega's seksistische liederen had gezongen.

Lockheed

In de lustrumweek van 7 tot 11 oktober zullen er schietwedstrijden plaatsvinden met de zusterverenigingen uit Wageningen, Delft, Amsterdam en Groningen. En in het groot auditorium van de universiteit zullen generaal Couzy en ex-minister Kooijmans hun gedachten laten gaan over modern koloniaal ingrijpen. Verder zullen allerlei militaire eenheden, na een officiële inspectie, door de Leidse binnenstad stampen. Onder het goedkeurend oog van burgemeester Goekoop, die samen met staatssecretaris Gmelich Meijling, universiteitschef Leertouwer, Kamerlid Korthals en een hele reeks generaals en kolonels in het comité van aanbeveling zit. En als hij dan nog leeft, zal zeker ook Pro Patria-beschermheer en ex-NSDAP-er Prins "Lockheed" Bernhard aanwezig zijn. Een illuster gezelschap. Wil je erbij zijn? Pro Patria zoekt nog sponsors.

Terug