Lokaal Kabaal 21, februari 1997

Auteur: Eric Krebbers


21 maart 1997: fakkeltocht tegen Europees racisme

Dit jaar is door de Europese raad uitgeroepen tot "Europees jaar tegen racisme". Erica Terpstra verricht op 31 januari in Den Haag de nationale opening. De aandacht in het symbolische jaar zal voornamelijk gericht zijn op het racisme van de burgers. Het zal de Europese staten er in ieder geval niet van weerhouden verder te bouwen aan het racistische Fort Europa, aan nieuwe Europese afspraken om migratie tegen te gaan, gearriveerde migranten te illegaliseren en te deporteren.

Integendeel, op de Amsterdamse Euro-conferentie in juni 1997 wil men ook op dat gebied weer flinke vorderingen maken. De Nederlandse regering is in de eerste helft van 1997 voorzitter van de Europese Unie. Daarom vinden de voorbereidende werkzaamheden voor de Eurotop in Nederland plaats. Ook in onze regio. In Noordwijk komen op 5 en 6 februari de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken informeel bijeen, onder meer om knopen door te hakken op het gebied van het vreemdelingenbeleid. Informeel, want het is niet de bedoeling dat wij in een te vroeg stadium te weten komen wat de nieuwe plannen inhouden. Na juni worden de afspraken voorgelegd aan de Kamer en dan is het slikken of stikken. Aanpassingen zijn niet mogelijk. En zo wordt Europa langzamerhand op weinig democratische wijze omgevormd tot 1 grote apartheidsstaat.

Tegelijk met de Eurotop wordt er ook een "tegentop" georganiseerd, met veel aandacht voor de andere kant van het Europese 'vreemdelingenbeleid'. Meer nieuws hierover in de actiekrant die in de volgende Lokaal Kabaal gevouwen zit.

Hoogstwaarschijnlijk is er in Leiden op 21 maart, de internationale dag tegen apartheid en racisme, weer de jaarlijkse fakkeltocht. Dit keer in het teken van Europa en het racisme. De organisatie zoekt nog medewerkers. Je kunt je aanmelden bij het Meldpunt Discriminatie, 071-5120903, of De Fabel van de illegaal, 071-5127619. De fakkeltocht zal op 21 maart om 20:00 uur vertrekken vanaf de Hooglandse Kerk.

Terug