Lokaal Kabaal 21, februari 1997

Auteur: Eric Krebbers


Warmond tegen deportatie Ethiopisch gezin

De vluchtelinge Asmeret Shenkoru dreigt met haar drie kinderen naar Ethiopië gedeporteerd te worden. De bevolking van Warmond is daar rond de kerstdagen massaal tegen in actie gekomen. Een van de initiatiefnemers van de acties is Josee Pieper, een vriendin van Shenkoru.

Shenkoru zat in Ethiopië 3 keer in de gevangenis. Ze was lid van een politieke partij die opkwam voor de boeren. Inmiddels woont ze al 3 jaar met haar kinderen in Nederland. "Zij zijn helemaal een Warmonds gezin geworden. De kinderen spreken vloeiend Nederlands, zitten op sportclubs en gaan zondags naar de kerk", aldus Pieper. "Ze hebben veel vrienden en die kwamen in actie toen bekend werd dat ze uitgeprocedeerd waren en uitgezet dreigden te worden."

Ethiopië is weliswaar onlangs door de overheid tot "niet onveilig" land verklaard, maar toch vrezen de Warmonders voor het leven van Shenkoru. "Er is in Ethiopië geen toekomst voor het gezin. Ze hebben geen huis meer, familie en vrienden zijn ook gevlucht, ze hebben er geen inkomen", zo schreven de vrienden in een brief aan alle Warmonders. Die brief werd huis-aan-huis verspreid. Ruim 400 Warmonders schreven daarop een brief aan de burgemeester van Warmond, waarin ze haar vroegen op te komen voor Shenkoru. Die beloofde aan te kloppen bij staatssecretaris Schmitz. En de gemeente zegde toe Shenkoru voorlopig niet uit haar woning te zetten.

Onderduiken

Inmiddels heeft Shenkoru een nieuwe advocaat genomen die kansen ziet voor een hernieuwde asielaanvraag. Maar wat als het onverhoopt toch misloopt? Pieper: "We hebben al gedacht aan een onderduikscenario. Veel ouders van de vriendjes en vriendinnetjes van de kinderen zeggen wel een van hen te willen onderbrengen." Waar komt die betrokkenheid plotseling vandaan bij mensen die hiervoor nog nooit politiek actief waren? Pieper: "Warmond is een kleine gemeenschap en iedereen kent elkaar. Dan kan er niet zomaar iemand weggehaald worden." Er is in Warmond een discussie op gang gekomen. "Dit soort gebeurtenissen stemt tot nadenken", aldus Pieper, "het anonieme beleid wordt gepersonifieerd en de mensen kunnen er niet meer omheen."

Terug