Lokaal Kabaal 22, april 1997

Auteur: Gerrit de Wit


ODIN: Jansen & Janssen van extreem-rechts

Kort geleden vereerde' het White Power Front Nederland een hoop organisaties en individuen in Leiden en de rest van Nederland met een dreigbrief. De White Power-fascisten verweten hen "zich bezig te houden met het helpen van allochtonen, asielzoekers en ander gespuis uit onze samenleving". Dergelijke bedreigingen nemen toe sinds extreem-rechts beschikt over een onderzoeksgroep die anti-fascistisch en anti-racistisch Nederland in kaart brengt.

Volgens de anti-fascistische onderzoeksgroep KAFKA zijn de adressen van de bedreigde organisaties en individuen zo goed als zeker afkomstig van het fascistische Onderzoeks Documentatie en Informatie Netwerk (ODIN). ODIN verspreidt deze adressen onder haar fascistische achterban.

Verjaardag Hitler

ODIN was tot voor kort nauw gelieerd aan de CP'86. Informatie voor de onderzoeksgroep kon men opsturen naar het postbusadres van Tim Mudde uit Sassenheim. Die was landelijk partijsecretaris van de CP'86 en hoofdredacteur van het CP-blad De Revolutionaire Nationalist. In Sassenheim werd op oudjaar 1992 geprobeerd om een shoarma-restaurant in brand te steken. Daarbij werden ook stickers met racistische leuzen en reclame voor de CP'86 op de ruit geplakt. Samen met andere nazi's verspreidde Mudde pamfletten waarin het gelijk' van Hitler werd aangetoond. Mudde is op 20 april 1996, de verjaardag van Adolf Hitler, in Leiden getrouwd met Jaqueline Broer. Zij stond tweede op de Leidse CP'86-kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in 1994.

Door vele interne conflicten is de CP'86 in verschillende fracties uiteengevallen. De officiële naam is kort geleden veranderd in NVP/CP'86 en de partij is sindsdien in handen van extreem-rechtse hardliners. Een aantal voormalige leden van de CP'86 zijn opgegaan in een nieuwe partij: Volksnationalistisch Nederland. Mudde zit niet bij de nieuwe NVP/CP'86. Onduidelijk is of ODIN blijft bestaan, aan welke partij de onderzoeksgroep wordt verbonden en welke rol Mudde daarin zal spelen.

Leiden onder de loep

ODIN verspreidde haar informatie tot voor kort ook via internet. Eind 1995 publiceerde men een adressenlijst van landelijke organisaties en instellingen waar anti-fascistische affiches op konden duiken. Gepubliceerde Leidse adressen waren die van de Marokkaanse Vereniging, boekhandel Manifest, cultureel centrum de X, De Bakkerij, jongerencentrum t Stathuys, en politieke groepen in de Koppenhinksteeg. Bij t Stathuys werden begin maart 1997 overigens nog leuzen als "White Power" en "SS" gekalkt.

Het zou goed kunnen dat Tim Mudde de door ODIN aangeboden Leidse informatie zelf verzameld heeft, aangezien hij erg nabij woont. Erg vakkundig zijn de ODIN-medewerkers overigens niet. De hoeveelheid blunders in de adressenlijst was niet te overzien. Diverse groepen waren bijvoorbeeld al verhuisd.

Intimidatie

Informatie van ODIN wordt niet alleen gebruikt om dreigbrieven te sturen. Extreem-rechts gaat ook de directe confrontatie met de 'rode hordes' niet uit de weg. Zo gebruikte de CP'86 eind 1995 ODIN-informatie voor een actie bij het huis van GroenLinks-Tweede Kamerlid Paul Rosenmöller. Bij zijn huis werden vernielingen aangericht en zijn vrouw en kinderen werden bedreigd. Ook veel andere bij ODIN met naam en adres bekende GroenLinksers zijn in de loop der tijd bedreigd of zelfs in elkaar geslagen. ODIN- informatie werd in 1995 ook gebruikt bij een poging om een congres van GroenLinks in Zutphen te verstoren. In 1996 riep ODIN via internet op om een congres in Leiden te verstoren van de GroenLinkse jongerenorganisatie Dwars. Er werden toen in de stad wat extreem-rechtse skinheads gezien, maar het kwam niet tot aanvaringen.

Naast GroenLinksers worden ook illegalenondersteuners en blaadjesmakers uit het buitenparlementaire actiewezen lastig gevallen. Zo heeft ODIN steden-brochures uitgegeven met informatie over anti-fascisten.

Terug