Lokaal Kabaal 22, april 1997

Auteur: Gerrit de Wit


Paasmars voor ontwapening

Op maandag 31 maart vindt voor de vijfde keer de landelijke Paasmars voor ontwapening plaats. Om 13.00 uur start een wandeltocht vanaf station Soestduinen naar vliegbasis Soesterberg en daar zal gedemonstreerd en gemanifesteerd worden tegen de Luchtmobiele Brigade en voor een ruimhartige opvang van vluchtelingen.

Vliegbasis Soesterberg is de thuisbasis van 30 Chinook-helikopters die zwaar oorlogsmateriaal kunnen transporteren. De helikopters maken onderdeel uit van de Luchtmobiele Brigade. Die brigade omvat verder 30 zwaarbewapende Apache-gevechtsheli's (54 miljoen dollar per stuk) die op vliegbasis Gilze-Rijen gestationeerd zullen worden. Deze snelle interventiemacht kan onder de vlag van de NAVO, de WEU of de VN ingezet worden ter verdediging van westerse belangen elders in de wereld. Dat rijke landen omwille van vitale economische belangen een grootschalige en bloedige interventie niet uit de weg gaan, is onder andere gebleken in de Golfoorlog.

Het ziet ernaar uit dat de NAVO zich zal uitbreiden tot aan de grenzen van een zich bedreigd voelend Rusland. Gevreesd moet worden voor een nieuwe wapenwedloop.

Wapensmokkel

Westerse landen verdienen grof geld aan wapenleveranties en wapensmokkel naar spanningsgebieden. Wapentuig uit landen als Frankrijk, de Verenigde Staten, België, China, Duitsland en Chili vinden tot op de dag van vandaag hun weg naar landen als Ruanda, Burundi, Zaïre en Angola. De Westerse wapenindustrie is zodoende medeverantwoordelijk voor de huidige crisis in die landen en de daarmee gepaard gaande vluchtelingenstromen. Tijdens de Paasmars zal daarom ook aandacht besteed worden aan vluchtelingen en zal een Somalische vluchtelinge spreken.

Terug