Lokaal Kabaal 22, april 1997

Auteur: Gerrit de Wit


(Boekrecensie)

Het verwoeste land

Turks-Koerdistan is de laatste jaren hard op weg een spookland te worden, een land zonder mensen. Gedwongen door Turkse troepen hebben sinds 1990 5 miljoen Koerden uit meer dan 2 duizend dorpen hun leefgebied moeten verlaten. Turkse troepen laten een spoor van vernieling achter: dorpen worden beschoten of in brand gestoken en de inwoners verjaagd.

De Turkse staat hoopt met deze ontvolkingstactiek de naar onafhankelijkheid strevende Koerdische bevrijdingsbeweging PKK te scheiden van haar achterban. Door de gedwongen ontvolking leeft inmiddels het merendeel van de Turkse Koerden buiten hun land.

In het boek "Het verwoeste land" krijgen de ontheemde Koerden een gezicht. Ze zijn vreemdelingen in Turkije. Elf gevluchte Koerden vertellen hun aangrijpende persoonlijke geschiedenissen vol angst, geweld en terreur. Ze hopen op een dag terug te kunnen keren naar de dorpen waaruit zij met geweld werden verdreven. De gesprekken met de Koerden worden afgewisseld met achtergrondinformatie van de auteurs.

"Het verwoeste land" is ook voor mensen met geringe kennis van de Koerdische kwestie makkelijk te lezen en te begrijpen.

Het verwoeste land, Joost Jongerden e.a. Uitgeverij: Papieren Tijger, 25,-. ISBN: 90-6728-088-7.

Terug