Lokaal Kabaal 23, mei 1997

Auteur: de spreekuurgroep van De Fabel van de illegaal


(Column)

Uit de illegaliteit

In Nederland bestaan tientallen vluchtelingenondersteuningsorganisaties. Vorige maand werd een Iraans echtpaar met twee kinderen ondersteund door een keten van hulpverleners, werkzaam in diverse delen van Nederland.

Ieder droeg zijn steentje bij om de ellendige situatie waar in het gezin verkeerde iets draaglijker te maken. Een Nederlandse vriend van het gezin zette de trein in beweging. Hij riep de hulp van De Fabel in. Naar zijn mening maakten ze een goede kans om naar familie in Canada door te vluchten. Omdat ze in Nederland waren uitgeprocedeerd, liepen ze evenwel het gevaar uitgezet te worden nog voordat ze in de gelegenheid waren zich bij de Canadese ambassadeur te presenteren.

De Fabel regelde twee weken onderdak. Er volgde daarna een zwerftocht langs vele onderduikadressen totdat er een langduriger verblijfplaats voorhanden kwam. Een advocaat uit Rotterdam nam de juridische kant van deze zaak op zich en een hulpverlener uit Friesland onderhield contact met de familie in Canada. Een Brabantse kerk handelde de financiële kant van de zaak af. Kon dit staaltje van energiek optreden maar wat vaker worden vertoond!

De afgelopen weken werden ons ook twee zaken voorgelegd waarin ondersteuners het ernstig lieten afweten. Een illegale Marokkaanse arbeidsmigrant had jaren in Nederland gewerkt en belasting en premies betaald. Hij ontving een WAO-uitkering, maar die werd plotseling stopgezet. Er kon binnen 6 weken bezwaar worden aangetekend. De advocaat liet die termijn echter verlopen. De Fabel verzocht een andere advocaat zijn zaak over te nemen.

Het kan nog erger. Een Liberiaanse vluchteling werd afgewezen, omdat Justitie niet wilde geloven dat hij uit Liberia afkomstig was. Om te voorkomen dat de man het beroep in het land van herkomst zou moeten afwachten, kon bezwaar worden aangetekend. Ook zijn advocaat nam de reactietermijn niet in acht. De vluchteling werd onverbiddelijk tot ongewenste vreemdeling verklaard. Op dit moment is hij via ons ondergedoken.

Terug