Lokaal Kabaal 23, mei 1997

Auteur: Petra Schultz


Turkse Grijze Wolven heimelijk ook in Leiden actief

Extreem-rechtse Turkse groepen groeien, zowel in Turkije als hier. De Grijze Wolven zijn de bekendste. Die doen via mantelorganisaties heimelijk hun werk. Ook in Leiden zijn ze aanwezig, zowel onopvallend als gewelddadig.

Op 1 juni 1996 organiseerde de Stichting Turkse vrouwen in Leiden een culturele bijeenkomst. De avond verliep chaotisch. Er waren twee bommeldingen en een vechtpartij tussen een aantal van de aanwezigen en zo'n 20 Turkse jongeren. De jongeren provoceerden al een tijdje. Men vermoedt dat ze de avond om politieke redenen wilden laten escaleren. Later bleek dat de jongeren sympathisanten waren van de Turks Nederlandse Vriendschaps Vereniging in Leiden. De Stichting Turkse vrouwen in Leiden schreef hierover een brief aan het college van B&W van Leiden.

De Vriendschaps Vereniging is lid van de Turkse Federatie Nederland (HTF), die is opgericht door aanhangers van de Turkse Partij van de Nationalistische Actie (MHP). De MHP is racistisch en militaristisch en strijdt voor een fascistische maatschappij. In de loop der tijd zijn ook reactionaire islamitische denkbeelden een grote rol gaan spelen in de partij. De MHP wil een regering met een sterke man, gebaseerd op autoriteit, vertrouwen en discipline. Zo wil ze "een staat opbouwen die van niets en niemand bevelen ontvangt, een hoogste en grootste gezag". Hun droom is een Groot Turkije voor alle Turken binnen en buiten de huidige staat. De MHP is geen marginaal verschijnsel zoals extreem-rechts in Nederland. De partij nam deel aan midden-rechtse coalities en maakte door terreur het klimaat rijp voor de staatsgreep van de militairen in 1980. Nu nog zijn veel militairen MHP-lid.

Knokploegen

De knokploegen van de MHP-jongeren noemen zich Grijze Wolven. Een deel van de Grijze Wolven-groep die sinds eind jaren 70 in Nederland actief is, zit in het bestuur van de HTF. De Grijze Wolven waren in 1995 en 1996 betrokken bij incidenten in Nederland. Onder meer werden demonstraties aangevallen, zoals de Rotterdamse anti-racistische fakkeltocht op 21 maart 1995. In Utrecht werden organisatoren van een informatieve bijeenkomst over de situatie in Turkije met de dood bedreigd. In Arnhem liep de voetbalwedstrijd Vitesse-Turkije volledig uit de hand. Een deel van het Turkse publiek zwaaide met MHP-vlaggen en bestormde het veld. In Den Haag waren de Grijze Wolven massaal aanwezig bij een demonstratie tegen het Koerdisch parlement in ballingschap. In Bergen op Zoom werden linkse Turken beschoten en in elkaar geslagen. In Rotterdam werd het gebouw van de Turkse groep DIDF beklad.

De Grijze Wolven willen linkse Turken zodanig intimideren dat hun werk onmogelijk wordt. Zo gaan ze de integratie van de Turken in Nederland tegen. De band met de Turkse staat moet zo intact blijven, evenals de macht van de Grijze Wolven.

Mantelorganisaties

De Grijze Wolven laten aan Nederlanders zelden hun ware gezicht zien. De intimidatie vindt grotendeels binnen de Turkse gemeenschap plaats. Via mantelorganisaties met keurige doelstellingen en namen worden Nederlanders om de tuin geleid. In het welzijnswerk en bij talloze overheidsinstellingen heerst grote onwetendheid over het ware en ondemocratische karakter van de mantelorganisaties. Ze kunnen daardoor ongestoord functioneren en krijgen zelfs subsidie van de overheid.

Drie ontwikkelingen veroorzaken de groei van Turks extreem-rechts in Turkije en Nederland. Het opleven van de Koerdische strijd zorgt sinds 1992 voor een nationale oorlogshysterie. Het groeiende nationalisme wakkert de angst aan om een deel van het huidige Turkije te verliezen. Bovendien gaat het mede door de oorlog economisch slecht in Turkije. Tenslotte grijpen nationalisten het uiteenvallen van de Sovjet-Unie aan om een Groot Turkije te promoten. De Turkse staat wil de Turkse volkeren in de voormalige Sovjet-Unie verenigen onder haar vlag.

De Grijze Wolven vormen geen intern Turkse probleem. De strijd voor meer democratie en vrijheid en tegen fascisme is in ieders belang.

Bovenstaande informatie komt uit het boek "Turks extreem-rechts" van het Comité "Stop de Grijze Wolven". Te verkrijgen door 14, - over te maken op giro 4553587, t.n.v. FOK te Amsterdam, o.v.v. Grijze Wolven.

Terug