Lokaal Kabaal 23, mei 1997

Auteur: Ellen de Waard


(Boekrecensie)

Moeder Teresa ontheiligd

Wie kent haar niet, de Albanese non die zich wereldwijd bekommert om de stervenden? Vaticaan-watchers verwachten dat Moeder Teresa na haar dood heilig verklaard zal worden.

Niet echter als het aan Christopher Hitchens ligt. In zijn boek "De missionarispositie" probeert hij aan te tonen dat Moeder Teresa een reactionaire non is die meer belang hecht aan het stichten van een wereldwijde religieuze orde dan aan het verlichten van het lijden van de armen. Haar orde bestaat uit 4000 nonnen en 40 duizend leken. Moeder Teresa is fundamentalistisch katholiek en veroordeelt de bevrijdingstheologie, homoseksualiteit, echtscheiding en contraceptie.

Ze zegt dat "het heel mooi is dat de armen hun lot aanvaarden en delen in het lijden van Christus. Ik denk dat de wereld erg geholpen wordt door het lijden van de armen." Dat verklaart wellicht waarom terminale patiënten in haar tehuis voor stervenden in Calcutta geen pijnstillende middelen mogen gebruiken. De miljoenen die Moeder Teresa krijgt van gelovigen overal ter wereld worden in ieder geval niet gebruikt om het lijden van de armen werkelijk te verminderen. Wat er wel mee gebeurt is onbekend.

Hitchens beschrijft Teresa's vriendschappelijke relaties met dubieuze staatshoofden, industriëlen en andere figuren die zich weinig aantrekken van "de verworpenen der aarde". Ze prees ex-dictator Duvalier van Haiti voor zijn inzet voor de armen. Ze weigerde een gift van 1 miljoen dollar terug te geven die ze had ontvangen van Keating. Die was de hoofdschuldige in het Savings & Loan-schandaal waarbij 252 miljoen dollar uit de zakken van kleine spaarders was gejat.

Hitchens' ergernis over Teresa is zonder meer terecht. Het boek mist echter wat overtuigingskracht. Meer onderzoek is nodig naar haar schijnbaar onbenutte financiële reserves en haar voortdurende gebedel om meer geld. Ook zou duidelijker moeten worden wat Teresa nu werkelijk voor de armen doet.

De missionarispositie, Christopher Hitchens. Uitgeverij: EPO, 27,-. ISBN: 90-6445-990-8.

Terug