Lokaal Kabaal 24, juli 1997

Auteur: de spreekuurgroep van De Fabel van de illegaal


(Column)

Uit de illegaliteit

Sommige illegalen die ons ondersteuningsspreekuur bezoeken, hebben heel andere politieke ideeën dan wij. Met anderen hebben we meer gemeen, maar die willen niet of niet meer met hun ideeën naar buiten treden. Gelukkig zijn er nu en dan uitzonderingen. Politieke actie en individuele ondersteuning blijken dan prima samen te gaan. Een goed voorbeeld daarvan is onze samenwerking met de Iraniër Siavash.

We leerden Siavash in november 1995 kennen toen hij samen met 30 andere Iraniërs in Leiden deelnam aan een driedaagse hongerstaking tegen uitzetting naar Iran. Overdag stonden de hongerstakers kou te lijden op het Stadhuisplein, 's nachts sliepen ze in het kantoor van De Fabel. Siavash woonde toen nog met zijn broer Sasan op het Leidse Opvangcentrum. Ze vertelden ons over hun activiteiten voor een Iraanse communistische partij en over hun arrestaties. Ook hun zus werd gearresteerd. Zij overleed in de gevangenis. Beide broers verklaarden nooit meer naar Iran terug te willen gaan. Liever nog zouden ze hier zelfmoord plegen dan in Iran gemarteld en vermoord te worden.

In mei 1997 raakten ze uitgeprocedeerd. Ze woonden toen in het Asielzoekerscentrum Waddinxveen. In een brief aan Schmitz schreef Sasan dat hij zichzelf als laatste protest tegen het uitzettingsbeleid in brand zou steken bij het Paleis van Justitie. Justitie reageerde daarop door hem vast te zetten. Sasan deed in zijn cel alsnog een zelfmoordpoging met een scheermesje. Hij werd gehecht, beet daarop de hechtingen los en ging in hongerstaking. Hij zit nu vast in het Scheveningse gevangenisziekenhuis en is sterk vermagerd. Soms belt hij zijn broer en komt dan nog verbazingwekkend krachtig over, bijna alsof er niets is gebeurd.

Ook Siavash werd gearresteerd. Hij werd vrijgelaten onder de voorwaarde dat hij geen contact zou zoeken met media en geen acties zou organiseren met andere Iraniërs. Hij zwichtte niet voor deze dreigementen. Wel was hij bang weer vastgezet te worden. De Fabel schreef samen met hem een persbericht over zijn situatie en de bedreigingen door Justitie. Daarna dook hij via De Fabel onder. Justitie denkt het laatste woord te hebben door zijn broer Sasan niet vrij te laten. Want, zo beweert Justitie, het onderduiken van Siavash zou aantonen dat Sasan waarschijnlijk ook zal verdwijnen zodra hij vrij is. Sasan zal binnenkort worden uitgezet, als hij tenminste niet zodanig verzwakt is dat uitzetting onverkoopbaar is. De politie heeft hem al naar de Iraanse ambassade gebracht om zijn reispapieren in orde te laten maken. Aldaar spoog Sasan uit pure wanhoop in het gezicht van de Iraanse ambassadeur. De familie in Iran kreeg daarop te maken met represailles. Inmiddels willen ook grotere vluchtelingenorganisaties Siavash ondersteunen. Zij hebben daartoe meer mogelijkheden en denken voor hem een A-status te kunnen regelen. Hopelijk is Sasan dan nog niet uitgezet.

Terug