De Fabel van de illegaal 26, december 1997

Auteur: Gerrit de Wit


(Boekrecensie)

Albert Heyn fraudeert

Grootgrutter Albert Heyn let op de kleintjes, dat blijkt wel uit "Het Tonar-dossier". Albert Heyns moederbedrijf Ahold misbruikte miljoenen guldens subsidie van het ministerie van Economische Zaken, bedroog de Russische overheid en het Russische bedrijf Tonar, en hield daar miljoenen aan over.

Met de subsidie richtte Ahold een tijdelijk voedseldistributiecentrum bij Moskou in. Geleid door Ahold-specialisten kreeg dat centrum alle medewerking van de Moskouse autoriteiten. Het bedrijf Tonar werd als partner ingeschakeld. Ahold gebruikte het distributiecentrum om bedorven humanitaire hulpgoederen van een dochteronderneming uit Tsjecho-Slowakije in Rusland te dumpen en daar bovendien een flinke duit aan te verdienen.

Na korte tijd trok Ahold zich onverwachts terug uit het project, omdat Tonar en de Russische bureaucratie het project vertraagd zouden hebben. Door de ophef in de media leed de Russische overheid gezichtsverlies. Erger was dat de voedselschaarste in Moskou nog toenam. Tonar bleef met een flinke schade achter. Het bedrijf pikte dat niet en ging procederen. Uiteindelijk moest Ahold een schadevergoeding betalen en in 3 landelijke dagbladen een rectificatie plaatsen.

Waarom trok Ahold zich terug uit het project? In "Het Tonar-dossier" laat John Roymans zien wat het bedrijf allemaal in de doofpot had willen stoppen en hoe de grootgrutter haar spel van list en bedrog speelde met fraaie persverklaringen en dure advocaten.

Het Tonar-dossier, John Rooymans. Uitgeverij: Papieren Tijger, ƒ 29,90. ISBN 9067280909

Terug