De Fabel van de illegaal 27, februari 1998

Auteur: Eric Krebbers


(Boekrecensie)

Arts en revolutionair

Het is moeilijk te geloven dat "Kasama" in de jaren 90 speelt. Het élan waarmee Bert de Belder en Rita Vanobberghen hun ervaringen bij het gewapend verzet op de Filippijnen hebben opgetekend lijkt helaas niet meer van deze tijd. Internationale solidariteit is uit en we horen nauwelijks meer iets over linkse bevrijdingsbewegingen in het Zuiden. En toch gaat in veel landen de strijd tegen het neo-kolonialisme en de door het Westen gesteunde dictaturen gewoon door.

Het Belgische paar De Belder en Vanobberghen werkten 8 jaar lang op de Filippijnen voor westerse niet-gouvernementele organisaties (ngo's). De Belder kneep er regelmatig tussenuit om de New People's Army (NPA) medisch bij te staan. Vanobberghen kon tot haar spijt niet mee. Ze was gewond geraakt in El Salvador toen ze daar meevocht met de guerilla.

"Kasama" maakt duidelijk dat veel hulpverlenende ngo's in de praktijk de wegbereiders zijn voor het kapitalisme. Bijvoorbeeld in de gezondheidszorg, waar grootschalige dure voorzieningen en incidentele noodhulp de afhankelijkheid van te dure medicijnen en medische apparatuur vergroot. Bij de NPA werkte De Belder aan "bevrijdende gezondheidszorg". Hij hielp mee aan het opleiden van blote voeten-dokters, die met goedkope middelen veel levens weten te redden. Uitgangspunt van de bevrijdende gezondheidszorg is dat gezondheid maatschappelijk is en dat veel ziekten veroorzaakt worden door armoede en uitbuiting. Een revolutie is nodig om ziekten te voorkomen en de geneeskunde voor iedereen toegankelijk te maken. Gezondheidszorg kan niet politiek neutraal zijn, ook al beweren ngo's nogal eens het tegendeel.

"Kasama" is een meeslepend persoonlijk verslag, soms ontroerend, soms grappig, maar altijd strijdbaar. En tegelijk een weergave van de politieke discussies bij de guerilla. Een aanrader.

Kasama, Bert De Belder en Rita Vanobberghen, uitgeverij EPO. Prijs: ƒ 40,-. ISBN: 9064450587.

Terug