De Fabel van de illegaal 30, juli/september 1998

Auteur: Ellen de Waard


"Geen aanvaardbare oplossing"

Is 30 jaar in Nederland leven en werken voldoende om erbij te horen? Heeft iemand die hier 14 jaar wit werkt, maar de laatste 6 jaar een paar dagen te kort kwam voor de zogenaamde witwasregeling, recht op een verblijfsvergunning? Op 18 juni zei staatssecretaris Schmitz "alleen in zeer schrijnende gevallen" gebruik te maken van haar bevoegdheid mensen te legaliseren. Hoe schrijnend moeten de "gevallen" zijn?

Illegale arbeiders en sympathisanten voeren al 10 maanden lang strijd voor legalisering. Met de inwerkingtreding van de Koppelingswet raken mensen zonder verblijfsvergunning die nu nog een SOFI-nummer hebben of wit werken, hun baan of ander inkomen kwijt. Ook vervalt dan de aanspraak op huursubsidie, ziekenfondsverzekering en andere verstrekkingen. Ze worden aan de straat overgeleverd.

Het Leidse gemeentebestuur heeft onlangs nogmaals haar bezwaren tegen de Koppelingswet aan de regering kenbaar gemaakt. Naast de illegalen die al eerder werden getroffen door de invoering van de legitimatieplicht, zullen in Leiden bij uitvoering van de Koppelingswet zo'n 40 mensen hun bijstandsuitkering kwijtraken. Ze hebben nog een aanvraag voor een verblijfsvergunning lopen en er is geen opdracht tot uitzetting gegeven. Leiden wil hun uitkeringen in ieder geval laten voortduren tot een definitieve beslissing is gevallen. "Het beëindigen van de uitkering in de hoop dat zij dan uit eigen beweging ons land verlaten, vinden wij maatschappelijk geen aanvaardbare oplossing en een lijn, die grote risico's met zich meebrengt voor de betrokken personen en de samenleving als geheel", aldus wethouder Jan Laurier. Leidse illegalen met een WAO-uitkering verliezen wel hun uitkering. Bij het GAK liggen voor hen de brieven met het slechte nieuws al klaar.

Terug