De Fabel van de illegaal 30, juli/september 1998

Auteur: Petra Schultz


(Boekrecensie)

Kinderboek over kerkasiel

De vreemdelingenpolitie wil Hamid uit school halen. Hij vlucht en laat zijn klasgenoten verbijsterd achter. Vooral zijn vriendin Pauline weet niet wat haar overkomt. Ze is 15 jaar oud en boos dat hij niet mag blijven: "Had ik eindelijk een vriendje dat ouder en serieus was, sturen ze hem weg!" De klas begrijpt er ook niets van, Hamid leerde net goed Nederlands spreken.

Beurtelings volgt het boek Hamid en Pauline. Hamid is bang dat hij en zijn broer Poyan toch nog opgepakt worden. Poyan komt met een oplossing: "Ik weet een kerk waar ze ons zullen helpen. Ideaal is het niet, maar we krijgen een bed en te eten. En het allerbelangrijkste is dat er mensen zijn die ons steunen."

Ondertussen protesteert Pauline er op school tegen dat men doorleeft alsof er niets gebeurd is. Dan komt iedereen in actie. Maar na een grote demonstratie volgt weer het lange wachten in de doodstille kerk. Mogen Hamid en Poyan blijven?

Auteur Els de Groen beschrijft in een nawoord het kerkasiel van het Steunpunt Kerkasiel Iraanse Asielzoekers (SKIA) en van INLIA. Ten onrechte noemt ze het SKIA een kerkelijke organisatie, want ook organisaties als De Fabel van de illegaal nemen eraan deel. "Waar is Hamid?" is een prettig leesbaar boek. De reacties van de jongeren zijn zonder meer geloofwaardig. De Groen stelt het onrecht dat veel uitgeprocedeerden wordt aangedaan, op een voor jongeren heldere manier aan de kaak.

Waar is Hamid?, Els de Groen. Uitgeverij: Zwijsen, 17,50. ISBN: 9027639582.

Terug