De Fabel van de illegaal 31, oktober/november 1998

Auteur: Kafka


Extreem-rechtse infiltrant ontmaskerd in Fabel-kantoor

Op 18 september kwam een medewerker van SIMPOS, een organisatie van kritische New Age-watchers, voor een onaangename verrassing te staan. Hij had een gesprek met iemand die interesse toonde om meer werkzaamheden voor SIMPOS te gaan verrichten. Dat gesprek vond plaats in politiek informatiecentrum De Invalshoek, waar behalve SIMPOS ook De Fabel van de illegaal is gevestigd. De sollicitant werd tijdens het gesprek door een bezoeker herkend als Ricardo Goverts, voormalig fractiemedewerker van de CP'86 in Rotterdam.

De sollicitant ontkende Ricardo Goverts te zijn. Hij wilde echter niets laten zien waaruit zijn identiteit bleek. Toen de bezoeker wilde gaan bellen om meer zekerheid over zijn identiteit te krijgen, ging Goverts er als een haas vandoor. Daarna hebben de aanwezigen contact opgenomen met de anti-fascistische onderzoeksgroep Kafka. Na foto's en een video bekeken te hebben waarop Goverts goed te zien was, bleek er geen twijfel meer mogelijk. Een voormalig CP'86-lid had zojuist bij SIMPOS gesolliciteerd. Naar aanleiding van de ontmaskering zijn alle bekende gegevens over Goverts door Kafka op een rijtje gezet. Daarnaast is bij andere linkse organisaties nagevraagd of Goverts bij hen bekend was. Dit leverde verbluffende resultaten op.

Goverts in Leiden

Ricardo Goverts had sinds het voorjaar van 1997 contact met SIMPOS en De Invalshoek en kwam minstens 3 keer in Leiden op bezoek. Hij deed verder mee aan een demonstratie van De Fabel tegen de illegalenbajes De Geniepoort in Alphen aan den Rijn. Hij noemde zich P.A.F. Goverts en gaf als adres de Moddermanstraat in Rotterdam. Ook gebruikte hij een bankrekening op deze naam om een abonnement op het blad van De Fabel van de illegaal te betalen. Hij gaf aan een andere organisatie als geboortedatum 16 oktober 1974 op.

Ricardo Goverts is in werkelijkheid geboren op 16 oktober 1971 en woont op de Martinus Dorpiusstraat in Rotterdam. De naam P.A.F. Goverts komt niet geheel en al uit de lucht vallen, maar blijkt te horen bij ene Pauline Adriana Francisca Goverts, die inderdaad op de Moddermanstraat in Rotterdam woont. Het gaat hier mogelijk om een familielid van Ricardo Goverts.

Netwerken

Goverts heeft zich de afgelopen jaren behoorlijk ingewerkt in radikaal-links Nederland. Hij had in 1996, toen hij nog actief CP'86-lid was, al abonnementen op de linkse bladen Ravage, Funest en Kleintje Muurkrant. Nadat hij het actieve partijleven achter zich had gelaten, begon hij binnen links stevig te netwerken. Hij onderhield contacten met onder andere organisaties als Dwars Rotterdam, SIMPOS, Groen Front, PETA, Alle Dieren Vrij!, Kleintje Muurkrant, Atalanta en Steunpunt Anti-McDonald's Acties. Goverts publiceerde zelfs enkele artikelen over sekten in Kleintje Muurkrant. In augustus dook Goverts nog op bij de veganistische weken in Friesland die georganiseerd werden door de Nederlandse Vereniging voor Veganisme.

Verder las hij de linkse bladen Kafka-Nieuwsbrief, Activist 024, ZOZ, Konfrontatie, Buiten de Orde, Nieuwsbrief NGVS, Alert!, De Anti-Fascist, Fahrenheit 451, en de BioBrief. Hij bestelde ook het boek van het Comité Stop de Grijze Wolven, het boek van AFA-woordvoerder Paul Kraaijer, een bundeling artikelen van het Earth Liberation Front, en een brochure over Italiaanse anarchisten.

Informatievreter

Ricardo Goverts wisselde regelmatig van voornaam. Zo noemde hij zich ook P.A.F., Pedro, en Rico. P.A.F. zou volgens hemzelf op Pedro Antonio Francisco slaan. Ook gebruikte hij een enkele keer het pseudoniem R. (Ricardo) de Graaf. Goverts profileerde zich op de onderwerpen dierenstrijd en sekten. Over sekten heeft hij een uitgebreid knipselarchief, dat hij sinds 1996 bijhoudt. Hij heeft hierover een behoorlijke kennis van zaken. Mensen die met hem hebben gesproken, vonden hem intelligent overkomen. Wel deed hij zich verlegen en introvert voor. Hij vrat informatie, maar gaf nauwelijks antwoord op vragen en hield zich geheel op de vlakte over zijn drijfveren of ideologische motivatie.

In gesprekken zette hij zich opvallend vaak af tegen extreem-rechts. Tegelijkertijd nam hij afstand van de linkse scene in Rotterdam. Deze zou niets voorstellen en bestaan uit gekken. Hij gaf vaak aan iets te willen organiseren in Rotterdam, maar dat niet te doen wegens gebrek aan mogelijkheden en mensen. Hij zou in Rotterdam wel minstens twee keer hebben meegedaan aan acties tegen McDonald's.

Ongecompliceerd nazisme

Goverts was vanaf januari 1995 lid van de CP'86 en actief in de kring Rotterdam. Die CP'86-kring draaide toen om één persoon: Martijn Freling. Freling had al in 1984 het nazistische Aktiefront Nationale Socialisten (ANS) opgericht. In 1993 kwam hij na een verblijf van enkele jaren in Duitsland weer in Rotterdam wonen en werd hij lid van de CP'86. Freling wist binnen enkele maanden met behulp van een groep nazi-skins en een aantal oude vrienden de kring Rotterdam om te vormen tot een bende radicale nazi's. De kring hing een ongecompliceerd nazisme aan, voerde veel actie en folderde en plakte fanatiek.

Freling werd in 1994 een prominent CP'86-lid nadat hij in de Rotterdamse gemeenteraad kwam. Hij combineerde zijn raadswerk met openlijk nazisme. Dat leidde tot grote spanningen in de partij. Na een aantal confrontaties met het bestuur veranderde er in 1995 het een en ander. Omdat Freling niet het risico wilde lopen eruit gegooid te worden, ging de kring zich minder radicaal opstellen. De nazi-uniformen en symbolen werden thuis gelaten en men ging meer aan de leiband van de partij lopen. Omstreeks deze tijd werd Goverts lid.

Arrestatie

Na driekwart jaar lidmaatschap liet Goverts voor het eerst van zich horen. Hij was op 15 november 1995 aanwezig bij de verstoring van het GroenLinks-congres in Zutphen. De politie arresteerde hem en hij kreeg een boete. Die betaalde hij niet. De rechter veroordeelde hem uiteindelijk tot 120 gulden boete of 2 dagen cel. Goverts liet zijn hoofd verder zelden bij een actie zien. Hij beperkte zich tot het schrijven van artikelen voor enkele extreem-rechtse bladen.

In februari 1996 voerde de CP'86 vergaande fusiebesprekingen met de CD. De nieuwe samenwerking kwam onder meer tot uiting in een gezamenlijke demonstratie in Rotterdam en in de oprichting van de gezamenlijke jongerenorganisatie Nieuwe Jonge Geuzen. Goverts zou bestuurslid van deze organisatie worden. Er is overigens nooit meer iets van deze organisatie vernomen.

Nadat de fusieplannen in 1996 nog waren mislukt, liepen twee prominente Rotterdamse CD-leden, Jan Teijn en Marcel Spanjersperg, over naar de CP'86. Teijn was CD-gemeenteraadslid en al geruime tijd erg intiem met de CP'86-fractie. Teijn en Goverts werden maatjes en waren in 1996 onder meer aanwezig op de Vlaamse IJzerbedevaart. Voorjaar 1996 promoveerde Goverts tot fractiemedewerker van Freling. Hij bleef dit tot november 1996.

Mishandeling

In de loop van 1995 ging de fractiekamer in het stadhuis aan de Coolsingel een steeds centralere rol spelen bij de kring rond Freling. De fractiekamer werd ontmoetingsruimte, vergaderplek, kroeg en feestruimte van de Freling-clan. Naar aanleiding van de mishandeling van een GroenLinks-wethouder en de telefonische bedreiging van een PvdA-wethouder mocht de partij uiteindelijk de fractiekamer tijdelijk niet meer in. Toen de gemeente de kamer op 7 juni 1996 daadwerkelijk sloot, was Goverts aanwezig en gaf hij commentaar voor de camera van het actualiteitenprogramma Netwerk.

Eind 1996 spatte de CP'86 uit elkaar in een pro- en een anti-Freling-vleugel. De kring Rotterdam volgde Freling. Tot vlak voor de scheuring was Goverts nog actief. Hij onthield zich van stemming in het partijbestuur bij het royement van Freling en zijn telefoon en postbus werden tot en met november 1996 door de kring Rotterdam gebruikt. Na de scheuring wordt niets meer van Goverts vernomen binnen extreem-rechtse kringen.

Anonieme zendingen

Schijn bedriegt echter. Goverts was in 1997 en begin 1998 nog steeds betrokken bij extreem-rechts. Hij stuurde toen met enige regelmaat anoniem actuele informatie over extreem-rechtse activiteiten op aan de anti-fascistische onderzoeksgroepen FOK en Kafka. Het is onduidelijk waarom hij dat deed. Het betrof zelden interessant materiaal, meestal krantenknipsels of kopieën van openbaar extreem-rechts materiaal.

Alle beschikbare informatie en de reactie van Goverts op het feit dat hij werd herkend als ex-CP'86-lid wijst erop dat hij een infiltrant is geweest. Het is vooralsnog onduidelijk of Goverts op eigen houtje actief is geweest of in opdracht. Als hij in opdracht heeft gewerkt, is het niet duidelijk wie er achter zijn activiteiten zitten. Vooralsnog wijzen de meeste feiten in de richting van een extreem-rechtse infiltratiepoging binnen radicaal-linkse kringen, maar andere mogelijkheden zijn nog niet uit te sluiten. Het onderzoek gaat verder. Kafka verzoekt iedereen om informatie over Goverts op te sturen.

Terug