De Fabel van de illegaal 31, oktober/november 1998

Auteur: Petra Schultz


(Boekrecensie)

Nederlandse wapenhandel

Nederland staat zevende op de wereldranglijst van wapenexporteurs. HSA maakt defensie-elektronica. Fokker Aviation, Delft instruments en TNO exporteren wapentechnologie en onderdelen van wapens. De Nederlandse regering is klant van en geeft subsidie aan de wapenindustrie. Zo kan Nederland een sterke NAVO-partner blijven. De regering is door verkoop van afgedankte wapens overigens zelf ook een belangrijk handelaar geworden.

De Nederlandse wapens worden in landen als Iran, Turkije, Nigeria, Pakistan en Libië gepompt. Op slinkse wijze worden de toch al niet strikte beperkingen voor wapenhandel ontdoken. In 1989 en 1990 leverde Nederland aan 8 landen die betrokken waren bij een gewapend conflict. Nog groter is het aantal landen waar op het moment van wapenleveranties mensenrechten werden geschonden. In regio's waar miljoenen mensen in absolute armoede leven, verdienen de wapenhandelaren aan klassieke wapenwedlopen. Eventuele beslissingen over exportbeperkingen zouden moeten komen van het ministerie van Economische Zaken. Maar dat ministerie heeft als voornaamste taak de bevordering van de export.

Het verhelderende boek "Nederlandse wapenhandel in de jaren '90" van het Platform Tegen Wapenhandel geeft nog veel meer informatie over de recente Nederlandse wapenhandel. Diverse auteurs hebben eraan meegewerkt, waardoor er soms enige herhaling optreedt. Toch is het boek zeker de moeite waard, zeker ook omdat het laat zien hoe het Nederlandse bedrijfsleven en de staat medeverantwoordelijk zijn voor oorlogen overal ter wereld en daarmee voor de 'productie' van vluchtelingen.

Nederlandse wapenhandel in de jaren '90, Platform Tegen Wapenhandel. Uitgeverij: Papieren Tijger, ƒ 29,90. ISBN: 9067280984.

Terug