De Fabel van de illegaal 32, december 1998/januari 1999

Auteur: Harry Westerink


Illegalenkerkhoven aan Europese zuidgrenzen

Sinds 1993 houdt de anti-racistische organisatie United een lijst bij van migranten en vluchtelingen die overlijden door het Europese vluchtelingenbeleid. Deze dodenlijst omvat al meer dan 1000 sterfgevallen en wordt met de dag langer.

Vluchtelingen sterven door verdrinking, uithongering en verstikking tijdens wanhopige pogingen om via de zuidgrenzen Europa binnen te komen. Elke lente proberen duizenden Marokkanen de Straat van Gibraltar naar Spanje over te steken. Met gammele vissersboten zijn ze op weg naar het beloofde land. Daarmee riskeren ze hun leven, want veel van deze bootvluchtelingen zijn al verdronken. De Straat van Gibraltar wordt dan ook wel een illegalenkerkhof genoemd.

Hoe kleiner het bootje, hoe hoger de prijs voor de overtocht die de vluchtelingen moeten betalen. Want volgens de 'reisagenten' is de pakkans dan geringer. De overtocht kost al gauw een jaarinkomen. De Marokkaanse en Spaanse kustwachten maken meedogenloos jacht op hen. Andere vluchtelingen gaan als verstekeling mee op schepen en sterven daar door dorst en honger, uit angst om ontdekt en overboord gegooid te worden.

Europa werkt hard aan de militarisering van de zuidgrenzen. "De boot is vol", zei de Duitse minister van buitenlandse zaken in 1997. Hij doelde daarbij niet op de overbeladen schepen met Albanese vluchtelingen die niet in Italië werden toegelaten en ten einde raad ronddobberden op de Middellandse Zee, maar op de Europese landen die vluchtelingen liever zien gaan dan komen. Komen vluchtelingen te dicht in de buurt, dan worden fascistische methoden aangewend. Een Italiaans marineschip ramde opzettelijk een boot tjokvol Albanezen, die daardoor verdronken.

Veel Afrikanen proberen via Marokko en de Spaanse enclave Ceuta Europa te bereiken. De grens van de enclave wordt beveiligd met detectoren en camera's. Er is een speciale weg aangelegd zodat de Guardia Civil razendsnel ter plekke kan zijn om vluchtelingen op te pakken. De kosten van het project - 40 miljoen gulden - worden door de Europese Unie gedragen.

Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië hebben Euromarfor (European Maritime Force) opgericht, een gezamenlijke marine die militaire taken kan uitvoeren. Euromarfor, inzetbaar om migratie vanuit Afrika te verhinderen, kan beschouwd worden als het begin van een Europese kustwacht. Griekenland is het Zuideuropese land dat het minst waterdicht is. Andere Europese landen hebben erover geklaagd dat de grenscontrole bij de honderden Griekse eilanden beneden alle peil is. Het beleid is duidelijk: pas als landen hun buitengrenzen dichtgetimmerd hebben, mogen ze toetreden tot het Schengen-akkoord. Dat levert de bouwstenen waarmee Fort Europa muur na muur wordt opgebouwd.

Terug