De Fabel van de illegaal 32, december 1998/januari 1999

Auteur: Petra Schultz


(Boekrecensie)

Een laatste teken

In 1994 roept Homa Darabi midden op een plein in Teheran: "Weg met de onderdrukking! Leve de vrijheid, leve Iran!" Daarna steekt ze zichzelf in brand. Na Homa's overlijden heeft haar zus Parvin het boek "Een laatste teken" geschreven. Parvin beschrijft 50 jaar Iraanse geschiedenis aan de hand van de situatie van hun gezin.

Het boek begint bij het gedwongen huwelijk van hun moeder. Die was pas 13 jaar toen ze trouwde met een 33-jarige man. Snel daarna werd Homa geboren. Ondanks hun soms moeilijke jeugd bleek Homa een goede leerling. In de periode dat de sjah Iran overheerste voltooide Homa een studie medicijnen. Ze was ook in politiek genteresseerd. Van jongs af aan dacht ze veel na over armoede en rijkdom. Vanuit haar nationalistische sympathieën keerde Homa zich tegen de manier waarop de sjah de rechten op de Iraanse olie aan het Westen verkocht. Ze geloofde dat Khomeini de situatie in Iran zou verbeteren en stemde op hem. Een stem die ze zichzelf later niet kon vergeven.

Onder Khomeini werd het haar onmogelijk gemaakt om als arts te werken. Ze weigerde namelijk om zichzelf te sluieren. Haar bewegingsvrijheid, haar levensdoel en haar economische zelfstandigheid werden haar afgenomen. Parvin wilde haar zus meenemen naar Amerika, maar Homa's man weigerde de wettelijk benodigde toestemming te geven. De islamitische wetgeving en de wens van Homa's man om haar leven te beheersen sloten naadloos op elkaar aan.

"Een laatste teken" is een prachtig boek over een vechtlustige, kritische vrouw die aan het eind van haar leven totaal klem komt te zitten. Een aanrader voor iedereen die wil lezen over het verzet van vrouwen en over de situatie in Iran.

Een laatste teken, leven en dood van de Iraanse kinderarts Homa Darabi, Parvin Darabi. Uitgeverij: Van Reemst, ƒ 34,90. ISBN: 9041005781.

Terug