De Fabel van de illegaal 33, februari/maart 1999

Auteur: de redactie


Redactioneel

Beste lezer,

"Met de ogen van de samenleving" zou staatssecretaris Cohen kijken naar de dossiers van de 'witte illegalen' van de Haagse Agneskerk. De overweldigende solidariteit met deze hongerstakers behoorde zich te vertalen in een groot aantal verblijfsvergunningen. Maar Cohen gaf geen krimp en kwam zijn toezeggingen niet na. Alle hotemetoten blijven benadrukken hoe "integer" de staatssecretaris zou zijn. Maar met zijn beslissing heeft hij de hongerstakers gewoonweg belazerd. Ook geestelijk leiders als pastoor Beijk en rabbijn Soetendorp bleken niet te vertrouwen, zoals een evaluatie in dit nummer aantoont.

Bewonderenswaardig is het hoe snel de teleurstelling bij de illegalen en hun ondersteuners is omgezet in actiebereidheid en vastberadenheid. De druk op Cohen wordt opgevoerd met nieuwe hongerstakingen, demonstraties, picket-lines en bezettingen. De oprichting van het nieuwe landelijke comité "Geen mens is illegaal" toont aan dat het verzet tegen het repressieve beleid organisatorisch is versterkt.

De nood is illegalen tot de lippen gestegen. Doe mee met hun strijd tegen uitsluiting en voor een leefbare samenleving. Geen mens is illegaal, mensenrechten hebben we allemaal!

Terug