De Fabel van de illegaal 33, februari/maart 1999

Auteur: Harry Westerink


Deportatie van gelukkigen

"Koop de nieuwe ultra-lichte Bosch 908 en u wordt meteen het land uitgezet." Aldus een opgewekte advertentie van Robert Bosch BV in een aantal landelijke dagbladen op 18 december 1998, de dag na de beëindiging van de hongerstaking van de 132 'witte illegalen'. De Haagse activist Eric Zwitser wist de verdere publicatie van deze smakeloze advertentie tegen te houden.

Consumenten die een mobiele telefoon van Bosch aanschaffen, kunnen meedingen naar een gratis logeerpartijtje "in één van de op-en-top verzorgde Belgische Ibis hotels", aldus de wrange advertentietekst. "Wie weet bent u straks één van de 500 gelukkigen die het land worden uitgezet."

In een boze brief aan Ulrich Eichler, de "algemeen directeur Benelux" van Bosch, schreef Zwitser: "Wat zijn mensen die uitgezet worden altijd onuitsprekelijk gelukkig, h? Weet u nog, onlangs, die vrouw die zó blij was dat haar vreugde bij uitzetting uit België letterlijk verstikt werd? Kunnen we binnenkort een advertentietekst verwachten dat zij fijn in de uitzettingshemel is?" Eichler antwoordde beleefd dat de advertentie "de grenzen van de goede smaak" inderdaad had overschreden. "Het is absoluut ongepast met een begrip als deportatie reclame te maken", schreef hij. "Wij hebben intussen ook de samenwerking met het reclamebureau dat deze slogan voor ons bedacht, beëindigd", aldus Eichler, "en ik heb onze marketing-verantwoordelijken opdracht gegeven de maatschappelijke normen nauwlettend te respecteren, zodat een dergelijk voorval in de toekomst niet meer kan plaatsvinden."

Terug