De Fabel van de illegaal 33, februari/maart 1999

Auteur: Gerrit de Wit


Leus "eigen volk eerst" niet meer strafbaar

Op 21 december 1996 demonstreerde De Fabel van de illegaal bij de illegalenbajes in Alphen aan den Rijn. Extreem-rechtse tegendemonstranten riepen de leus "eigen volk eerst". Dat was niet strafbaar, bepaalde politierechter Mijnsbergen onlangs.

"Alle macht aan Glimmerveen", hadden de tegendemonstranten ook geroepen. Onder hen bevond zich de 29-jarige Alphenaar Olav Schollaardt. Ze hadden een vlag met een Keltisch kruis meegenomen. Medewerkers van de Anti-Fascistische Actie (AFA) en De Fabel van de illegaal drongen er bij de politie op aan om op te treden, omdat de leus "eigen volk eerst" strafbaar was. De politie greep echter niet in. Na 15 minuten dropen de tegendemonstranten af. Achteraf stelde de politie een opsporingsonderzoek in naar twee van de extreem-rechtsen.

Op 9 december 1998 sprak de rechter Schollaardt en een 22-jarige geestverwant uit Alphen vrij. De rechter achtte het roepen van de leus niet strafbaar. Hij vond de vrijheid van meningsuiting in dit geval zwaarder wegen. Het vonnis werd met gejuich ontvangen door een groepje rechts-extremisten in de rechtszaal, onder wie NVU-leider Joop Glimmerveen en de Groningse neo-nazi Eite Homan. Het Openbaar Ministerie gaat niet in hoger beroep.

Schollaardt is geen onbekende in extreem-rechtse kringen. In 1995 was hij zowel lid van de CP'86 als van het Nederlands Blok. Omdat beide partijen weinig van elkaar moeten hebben, is dit een omstreden combinatie. In 1996 werd hij aan de Duitse grens gearresteerd toen hij met leden van de nazistische FAP op weg was naar een verboden Rudolf Hess-herdenking.

Terug