De Fabel van de illegaal 34, mei/juni 1999

Auteur: Gerrit de Wit


Nationalisten van Voorpost in actie

Acties tegen Mandela, moskeeën, supermarktketen Edah en het Groninger Museum. De laatste maanden probeert de extreem-rechtse organisatie Voorpost aan de weg te timmeren. Ook trachten sommige leden in contact te komen met radikaal-linkse organisaties als De Fabel van de illegaal. Een overzicht.

Eind februari begon de aan Voorpost verbonden Nederlandse Studentenvereniging (NLSV) op vrij grote schaal oranje posters en folders te verspreiden in Leidse studentenhuizen en in de binnenstad. Met slogans als "Ieder zijn taal! Wij ons Nederlands! Stop verengelsing onderwijs!" werden studenten aangespoord zich aan te sluiten bij de club die "politiek incorrect durft te zijn". De meeste posters werden vrij snel verwijderd en soms over geplakt met stickers met teksten als "De Nederlandse Studentenvereniging: Nationalistisch! Racistisch! Neo-fascistisch! Weg met de NLSV!".

Op 11 maart plakten en verspreidden NLSV-aanhangers posters en folders tegen het bezoek van de Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela aan Leiden. Hiermee ageerden ze tegen de uitreiking van een eredoctoraat aan Mandela door de Leidse universiteit. Ze vroegen om aandacht voor de situatie van het blanke "Boerevolk" in Zuid-Afrika. "Eie staat vir die Boere", luidde een van de teksten dan ook. Terwijl op 12 maart heel Leiden uitliep voor de anti-apartheidsactivist, ontrolden NLSV-bestuurslid Jan Koevoet uit Rotterdam en Voorpost-actieleider Tim Mudde uit Sassenheim een groot spandoek met de tekst "Mandela moordenaar". Hoewel met een duidelijke knipoog naar roemruchte anti-Amerikaanse acties in de jaren 60 ("Johnson moordenaar"), zal de knullige actie weinig goodwill hebben opgeleverd. De twee actievoerders werden meteen gearresteerd. Na drie uur werden ze weer heengezonden.

Moskee

In februari plakten Voorpost-activisten stickers in de Leidse wijk Groenoord tegen de mogelijke komst van een moskee. "Geen moskee in onze wijk", was de leus. De politie Hollands Midden legde deze leus voor aan de parket-secretaris van het Openbaar Ministerie. Die oordeelde dat de tekst juridisch niet als strafbare discriminatie aan te merken is. De chef van het politiedistrict Leiden-Voorschoten vond dat "de stickers wel als kwetsend ervaren kunnen worden".

De NLSV- en Voorpost-activisten zoeken aansluiting bij de rest van de samenleving en willen daarom niet als extreem-rechts bekend staan. Met hun acties in Leiden hebben ze wat dat betreft geen goede zaken gedaan. De reacties van de lokale media waren allen uitermate negatief. Geen enkele weldenkende student zal het nu in zijn of haar hoofd halen om mee te werken aan de oprichting van een Leidse NLSV-afdeling. Die lijkt zo al in de kiem gesmoord te zijn.

Ook elders in het land is Voorpost vrij actief. In januari protesteerde men bij het Groninger Museum tegen de tentoonstelling "Paint it red" over 50 jaar Chinese propagandaposters. In januari en maart deelde men folders uit bij Edah-filialen waarin geageerd werd tegen de verkoop van uit islamitische slagerijen afkomstig vlees.

Vierling op werkbezoek

In maart organiseerde het Voorpost-blad Studie, Opbouw en Strijd (SOS) een vormingsbijeenkomst over "identiteit". Onder de ruim 30 aanwezigen was ook Alfred Vierling. Evenals Voorpost-leden is Vierling iemand die graag discussie wil aangaan met linkse organisaties. In februari klopte hij aan bij het kantoor van De Fabel van de illegaal. Vierling heeft zijn 'roots' in de milieubeweging en in de jaren 70 en 80 deed hij mee in groepen als de Ekologische Beweging. Vanaf 1981 was hij actief in de Centrumpartij en in 1983 werd hij bestuurslid. In 1984 verliet hij de partij met ruzie en werd hij op de achtergrond actief in de CD. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1990 werd Vierling in Schiedam gekozen voor de CD. Aangezien hij daar niet woonde, mocht hij de zetel niet innemen. Later dat jaar verliet hij de CD, alweer met ruzie. In 1992 was hij een van de oprichters van het Nederlands Blok. Een jaar later verliet hij de partij wegens persoonlijke redenen. Eind 1995 ontstond er nog enige commotie rond zijn persoontje omdat hij door het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen werd aanbevolen als leraar voor een imam-opleiding in Turkije.

Geen discussie

Aan de deur bij De Fabel werd Vierling niet direct herkend. Hij wilde een gesprek met Fabel-medewerker Eric Krebbers, die op dat moment niet aanwezig was. Vierling was "een beetje boos" op Krebbers omdat die in een artikel over dierenstrijd en extreem-rechts "iets onaardigs" over hem had geschreven. Hij vertrok onverrichter zake. Kort daarop stuurde hij een e-mail naar Krebbers waarin hij hem uitnodigde voor een openbare discussie. En passant dreigde hij samen met een aantal Leidse biologen juridische actie tegen Krebbers te ondernemen. Volgens hem had Krebbers de Amerikaanse bioloog Paul Ehrlich ten onrechte "een racistische bevolkingsprofessor" genoemd. Krebbers liet Vierling weten geen prijs te stellen op discussie met extreem-rechtsen. In april probeerde Vierling nog tweemaal tevergeefs via e-mail een reactie aan Krebbers te ontlokken.

Terug