De Fabel van de illegaal 34, mei/juni 1999

Auteur: Eric Krebbers


(Boekrecensie)

Slaven in de familie

De journalist Edward Ball stamt af van een familie van rijke plantagehouders in het Zuiden van de Verenigde Staten. Op het hoogtepunt van hun rijkdom bezaten de Balls ongeveer 10 plantages en honderden slaven. Hoewel de slavernij al ruim 130 jaar geleden werd afgeschaft, mag er in de familie Ball nu nog steeds niet openlijk kritisch over het familieverleden worden gesproken. De familie was goed voor hun slaven en daarmee uit.

De jonge Edward liet het er niet bij zitten en ging, aangezet door zijn vader, spitten in het familieverleden. Over zijn bevindingen schreef hij het boek "Slaven in de familie". In werkelijkheid blijken de meeste familieleden verre van zachtzinnig opgetreden te hebben tegen hun slaven. Maar soms viel het ook mee. Edward ontdekte dat hij ook veel zwarte familieleden heeft. Zijn voorvaderen vergrepen zich regelmatig aan hun slavinnen. Hij ging op zoek naar hun achterkleinkinderen en krijgt zo langzamerhand een beeld van de dagelijkse werkelijkheid op de plantages, gezien vanaf de onderkant en door zwarte ogen.

Het is een fascinerend boek geworden. Een witte variant op het beroemde boek "Roots", waarin de zwarte schrijver Alex Hailey op zoek ging naar de geschiedenis van zijn voorouders. Ball heeft een belangrijke stap gedaan die niet veel blanken hem na zullen doen. Hoewel veel witte familieleden erg boos op hem werden, heeft hij toch doorgezet en de vuile was buiten gehangen.

De Balls staan symbool voor de witte Amerikaanse samenleving die het slavenhoudersverleden en het racistische heden niet onder ogen willen zien. Het is te hopen dat er binnenkort ook eens een Nederlandse nazaat opstaat van de wrede kolonisatoren en slavenhandelaars uit Suriname.

Slaven in de familie, Edward Ball. Uitgeverij Arena, ƒ 49,90. ISBN: 9069743299.

Terug