De Fabel van de illegaal 34, mei/juni 1999

Auteur: Ellen de Waard


(Boekrecensie)

Marokkaanse mannen gezien

De predikant Bakker werkte 10 jaar met Marokkaanse migranten in het oude noorden van Rotterdam. Met zijn pensioen in zicht besluit hij de levensverhalen van 6 voormalige 'gastarbeiders' op te tekenen. De lezer leert zo de wereld van de eerste generatie migranten kennen, een wereld van armoede, migratie, arbeid, illegaliteit, gezin en geloof. Door hun ontboezemingen over onzekerheid, kwetsbaarheid en trots komen we ook meer te weten over hun negatieve en positieve ervaringen met Nederlanders en hun samenleving.

Het boek "Marokkaanse mannen gezien" verschaft een genuanceerd beeld over allerlei thema's waarover rechtse opiniemakers zich vaak opwinden. Een van de geïnterviewde migranten zegt: "De vrouwen hadden bij ons in de buurt van Nador een andere positie dan sommige mensen in Nederland denken. Ze droegen bijvoorbeeld in onze tijd geen sluiers. Die kwamen pas toen ze naar een andere streek gingen. Er was nooit een vrouw die achter de deur bleef, maar ze gingen naar de akker om te werken en naar de rivier of bron om met andere vrouwen de was te doen." Een ander: "Ouders moeten voorzichtig zijn met meisjes, ook met jongens. Niet gelijk als er een fout gemaakt is, zeggen: "Weg jij!" Je moet niet hard met kinderen omgaan, ze zijn wel eens geestelijk zwak. Je moet duidelijk zijn, maar niet gelijk ontploffen."

Het is een leerzaam en soms ontroerend boek, mede door de vaak schrijnende jeugd- en levenservaringen die de mannen hebben opgedaan. Met hun veelzijdige blik op de wereld verschaffen de mannen inzicht in een wereld die voor de meeste Nederlanders onbekend en onbemind is gebleven: 35 jaar migrantengeschiedenis in Nederland.

Marokkaanse mannen gezien, Albert Bakker. Uitgeverij: Dabar-Luyten, ƒ 27,50. ISBN: 9064163448.

Terug