De Fabel van de illegaal 34, mei/juni 1999

Auteur: Eric Krebbers


Leidse studenten op bezoek bij Vlaams Blok

Op 23 en 24 april gingen de studenten van de Leidse Studievereniging voor Politicologie (SPIL) op bezoek bij de fascisten van het Vlaams Blok. De ontmoeting vond plaats in Brussel.

Hoofd van de Brusselse afdeling van het Vlaams Blok is Johan Demol, een voormalig commissaris van politie in de Belgische hoofdstad. Hij voerde in die functie een keihard "zero tolerance"-beleid in migrantenwijken als Schaarbeek. Dat had grootschalige rellen tot gevolg waarbij zelfs doden vielen. Demol werd vorig jaar ontslagen wegens zijn fascistische sympathieën. Dat weerhield Vlaams Blok-leider Flip Dewinter er echter niet van hem als een held binnen te halen in de partij. Dewinter: "Er bestaat maar één juist beleid: de terugkeer van alle migranten. Je verwacht toch ook niet dat een loodgieter die een lek in de badkamer komt repareren, achteraf in je zetel blijft zitten, je beste whisky drinkt en uiteindelijk bij je vrouw in bed kruipt?"

Demol was overigens onlangs nog een van de gastsprekers op een bijeenkomst van de Nederlandse extreem-rechtse organisatie Voorpost. Voorpost probeert al een tijdje voet aan de grond te krijgen in de Leidse studentenwereld via de door hen opgerichte Nederlandse Studenten Vereniging (NLSV).

Ken uw vijand

Organisatrice Pamela van Erve van de commissie Buitenland van de SPIL verdedigde het onfrisse bezoekje van de Leidse studenten aan Brussel in het SPIL- magazine Debat. Ze acht de standpunten van het Vlaams Blok "bijzonder verwerpelijk". Het handen schudden en babbelen met fascisten keurt ze echter niet af. "Ken uw vijand", is haar devies. Daarbij is ze wel van mening dat "een partij die in het Nationaal Parlement vertegenwoordigd is haar bestaansrecht al heeft bewezen." Ze wil het er verder niet over hebben of dat een goede zaak is. Maar volgens Van Erve is het wel "een feit dat er een percentage mensen bestaat dat zich in de standpunten van deze partij herkent". Het Vlaams Blok mag dan democratisch zijn gekozen, maar de standpunten van deze partij zijn verre van democratisch.

In België is door vrijwel alle andere partijen en organisaties een cordon sanitaire rond het Blok gelegd. De partij is nergens welkom. Onlangs wist het Blok echter toch toestemming te krijgen voor een bijeenkomst op een Belgische universiteit. Onder immense druk van een brede anti-racistische coalitie werd de zaak op het laatste moment alsnog afgelast. De Leidse studentenvereniging doorkruist met haar bezoek de Belgische pogingen om het Vlaams Blok te isoleren. Voorzover bekend hebben slechts enkele studenten politicologie in Leiden bezwaar tegen het bezoek aangetekend.

Terug