De Fabel van de illegaal 36, september/oktober 1999

Auteur: de spreekuurgroep van De Fabel van de illegaal


(Column)

Uit de illegaliteit

Leni en Mara

De Braziliaanse Leni is 31 jaar. In november vorig jaar kwam ze met haar twee jongste dochters, Erica van 6 en Renate van 3, naar Nederland. Haar zus woonde al 6 jaar in Leiden en was getrouwd met een Nederlandse man van Italiaanse afkomst. Hij heeft een horecabedrijf. Leni kwam om daar te werken, maar eerst zorgde ze nog een tijdje voor het gehandicapte kind van haar zus. Ze mocht bij haar zus inwonen met haar kinderen. Toen ze eenmaal in het bedrijf aan de slag ging, bleek haar loon veel lager dan afgesproken was. Leni weigerde voor zo'n laag loon te werken. Haar zus zette haar daarop op straat. Leni heeft nu meerdere schoonmaakbaantjes.

Mara is een vriendin van Leni. Ze kenden elkaar al in Brazilië. Mara wilde wel in het bedrijf werken en ging erboven wonen. Ze werkte van 9 uur 's ochtends tot 10 uur 's avonds. Ze mocht geen pauze nemen. Leni's zwager verbood haar om 's avonds na het werk nog de deur uit te gaan. Uit angst om haar werk en woonruimte te verliezen accepteerde ze morrend het gebrek aan vrijheid en zeggenschap over haar eigen leven. Toch besloot ook Mara op een dag met het werk te stoppen. Maar omdat ze boven het bedrijf woonde, kwam ze niet echt weg uit de werkroutine. Momenteel werkt Mara onregelmatig in een ander horecabedrijf.

Leni's zwager haalde wel vaker meisjes uit Brazilië om in zijn zaak te laten werken, onder dezelfde slechte omstandigheden. Dat komt wel vaker voor. Mensen zonder papieren hebben nauwelijks een andere keus, en dat geldt vooral voor vrouwen.

Leni en Mara komen uit Salvador, de hoofdstad van de provincie Bahia in het noord-oosten van Brazilië. Het is er droog, en er heerst veel werkloosheid en armoede. Ook Leni verdiende te weinig geld om voor haar kinderen te zorgen. Zelfs als illegaal verdienen Leni en Mara in Nederland meer dan in Brazilië.

Leni zou graag een opleiding voor verpleegster willen volgen. In Brazilie is onderwijs zo duur dat het niet te combineren is met werken. Leni's oudste dochter, de 10-jarige Carol, kwam in maart naar Nederland. Ze gaat nu samen met haar zus Erica naar school.

Een vriend van Leni en Mara bracht hen in contact met De Fabel van de illegaal. Mara, Leni en haar 3 dochters wonen nu samen in een huis dat De Fabel voor hen regelde. Helaas is het maar voor tijdelijk. Leni is al lange tijd op zoek naar woonruimte voor haar en haar 3 dochters. Maar het is al snel te duur. Daarom heeft Leni onlangs besloten om in te trekken bij een man die ze via een contactadvertentie heeft leren kennen. Ze kent hem nog geen twee weken. Ze ziet geen andere oplossing meer.

Terug