De Fabel van de illegaal 36, september/oktober 1999

Auteur: Harry Westerink


Vrijwilligerscentrale snoert Fabel de mond

Op 18 september houdt de Leidse Vrijwilligerscentrale een informatiemarkt waar vrijwilligersorganisaties zich kunnen presenteren en nieuwe mensen kunnen werven. Bij de markt hoort ook een huis-aan-huiskrant met een oplage van 50.000 exemplaren. Aan 50 organisaties was een bijdrage voor die krant gevraagd. Die van De Fabel van de illegaal werd door de Vrijwilligerscentrale op politieke gronden gecensureerd.

De Fabel-bijdrage leek sterk op de colofon van dit nummer. Els Jansen en Kees Walle lieten namens de Vrijwilligerscentrale en de overkoepelende Leidse Welzijnsorganisatie weten dat ze zich hadden "gestoord aan de woordkeuze van sommige passages. Met name de bewering dat illegalen worden "opgejaagd" en dat er sprake zou zijn van "razzia's" gaat ons echt te ver. Het feit dat er grote en begrijpelijke bezwaren bestaan tegen de Koppelingswet, neemt niet weg dat dergelijke bewoordingen geheel voorbij gaan aan de maatregelen van het Leidse stadsbestuur om in het kader van "Leiden Vluchtelingenstad" een klimaat te scheppen waarin mensen met een allochtone achtergrond zich thuis voelen." Bovendien meenden ze dat "de woordkeuze" afbreuk zou doen aan organisaties als VluchtelingenWerk Leiden.

Ze wilden alleen een door hen sterk gedepolitiseerde bijdrage plaatsen. Passages over opsporing, uitsluiting, opsluiting en uitzetting van illegalen moesten worden geschrapt. Evenals de opmerking dat het de overheid is die mensen illegaal maakt.

Ontluisterend

De Fabel liet de gewijzigde tekst onder protest in de krant plaatsen. "Het beleid van repressieve tolerantie heeft een overwinning geboekt. Als de werkelijkheid hard en onrechtvaardig is, dan moet niet degene worden aangevallen die dat zegt, maar degene die voor het totstand brengen van die werkelijkheid verantwoordelijk is. In het geval van het beleid tegen illegalen is dat de rijksoverheid." Het argument dat De Fabel de gemeente Leiden aanvalt, raakt kant noch wal. De gemeente Leiden kwam namelijk nergens voor in de tekst. "En kunnen jullie ons uitleggen", vroeg De Fabel, "waarom en op welke wijze VluchtelingenWerk Leiden schade zou kunnen ondervinden van onze bijdrage?"

"Ons wijzigingsvoorstel heeft niets met vermeende politieke voorkeuren te maken. Wanneer dát een criterium zou zijn hadden we kunnen besluiten om het hele stuk te weigeren", aldus het ontluisterende antwoord van de Vrijwilligerscentrale. Politieke bezwaren tegen een tekst zouden niets met politieke voorkeuren te maken hebben. Met deze orwelliaanse stellingname veegt de Vrijwilligerscentrale het politieke meningsverschil onder het vloerkleed.

Terug