De Fabel van de illegaal 37, januari 2000

Auteur: Gerrit de Wit


Nederland Kollummiseert

Wie denkt dat de gebeurtenissen rond Kollum een incidenteel karakter hebben, komt bedrogen uit. Al jarenlang worden vluchtelingen en migranten uitgesloten en geïntimideerd. Waar nieuwe opvanglocaties voor vluchtelingen zijn gepland ontstaat met regelmaat onrust bij buurtbewoners. Dat kan zich uiten in protesten en soms zelfs in fysiek geweld of brandaanslagen. Aan de andere kant zijn er gelukkig ook nog voorbeelden van plaatsen waar vluchtelingen zonder problemen en zelfs in samenwerking met buurtbewoners gehuisvest worden. Maar toch.

Het is even slikken als je alle voorbeelden van 'incidenten' op een rijtje zet. Neem nu het tijdvak augustus 1997 tot maart 1999. Een kleine greep uit de tientallen geregistreerde 'incidenten'. Gewelddadige 'incidenten' waarbij racisme niet kon worden aangetoond, zoals bij brandstichting, zijn buiten beschouwing gelaten.

Augustus 1997. Buurtbewoners demonstreren in Den Bosch tegen de komst van een Somalische familie. Die treffen een vijandige menigte aan met een spandoek waarop staat: "Wij willen geen Somaliërs, vol is vol". Buurtbewoners roepen: "We willen je niet hebben, dit is niet jouw land". Bewoners die alsnog in willen stemmen met de komst van de Somaliërs, worden 's nachts opgebeld en anoniem bedreigd. Eind augustus worden de Somaliërs bedreigd wanneer ze de woning opnieuw willen bekijken. De familie besluit van de woning af te zien.

4 oktober 1997. Bij een tentenkamp voor vluchtelingen in Dwingeloo demonstreren ongeveer 20 leden van de Volksnationalisten Nederland (VNN). Ze roepen "illegaal, einde verhaal!" en nieten posters met die tekst op bomen. De vluchtelingen durven niet te blijven.

13 oktober 1997. VVD-leider Bolkestein pleit op een spreekbeurt in Assen voor het weren van Iraakse vluchtelingen. Volgens hem zijn veel Iraakse vluchtelingen criminelen.

Eind oktober 1997. 460 van de 800 bewoners van het eiland Vlieland ondertekenen een bezwaarschrift tegen de komst van ruim 100 vluchtelingen. De gemeente dwarsboomt de opvang en de CD prijst dit besluit in een huis-aan-huis bezorgd pamflet. Dat werkt contra-productief. De meeste bewoners willen niet met de CD vereenzelvigd worden. Uiteindelijk besluit de burgemeester zich in te gaan zetten voor de komst van de vluchtelingen.

December 1997. Buurtbewoners in Soest verzetten zich tegen de komst van 370 vluchtelingen naar een complex dat al tijden leegstaat. Op 14 november 1998 ontstaat er brand in het centrum, vermoedelijk aangestoken.

1 maart 1998. Er wordt een vuurwerkbom gegooid in een hotel in De Klomp, waar vluchtelingen gevestigd zullen worden. Vanuit de buurt is er veel verzet tegen hun komst.

Mei 1998. Consternatie in Venlo na het bericht dat 2.000 vluchtelingen in een leegstaande flat gehuisvest zullen worden. Bij de woningstichting komen tientallen dreigtelefoontjes en boze reacties binnen. Ook worden 1.400 protesthandtekeningen opgehaald.

23 mei 1998. Na 5 jaar van pesterijen verlaat een Koeweits gezin Volendam. Hun ramen worden 's nachts ingegooid, zakken vuilnis in de voortuin geleegd, de schotelantenne losgerukt en een molotovcocktail verwoest de tuin. Het gezin doet 16 keer aangifte.

5 augustus 1998. In Vlijmen is een Afghaanse vluchtelinge met 5 kinderen aan het barbecuen. De buren storen zich eraan. Ze trommelen enkele familieleden op en vallen het huis met ijzeren staven binnen. Daarbij worden de vrouw en verschillende kinderen geslagen.

23 augustus 1998. Buurtbewoners in Amsterdam zijn op voorhand al tegen de komst van 50 vluchtelingen in een voormalig bejaardentehuis. Na protesten besluit het stadsbestuur de vluchtelingen er niet te huisvesten.

23 augustus 1998. Buurtbewoners in Kampen voeren actie tegen de komst van 50 vluchtelingen. Ze sluiten de straat af, breken het wegdek open en blinderen ramen met spandoeken.

1 december 1998. Buurtbewoners in Schiedam lopen te hoop tegen de komst van een asielzoekerscentrum. Er wordt een brief verspreid bij de initiatiefnemers van het centrum, waarin wordt gedreigd met "minder nette middelen".

Eind december 1998. Negen rijke Vughtenaren kopen voor 3,7 miljoen het voormalige blindeninstituut De Steffenberg om te voorkomen dat er vluchtelingen worden gehuisvest.

19 februari 1999. Omwonenden van een mogelijke opvanglocatie in Stadskanaal barricaderen een aanvoerweg, gooien een ruit in en steken autobanden in brand. Kort daarna ontvangen burgemeester en wethouders brieven waarin zij met de dood worden bedreigd.

Met dank aan anti-fascistische onderzoeksgroep Kafka

Terug