De Fabel van de illegaal 37, januari 2000

Auteur: Gerrit de Wit


Viking Jeugd-stickers in Oegstgeest

In Oegstgeest werden in september stickers van de Viking Jeugd verspreid met daarop een afbeelding van marcherende jonge arische mannen. Een postbode trof ze aan op brievenbussen en bushokjes. Na verwijdering werden ze telkens opnieuw geplakt, aldus de postbode.

De Viking Jeugd Nederland was een volgens het Führer-principe geleide jeugdorganisatie. Het was een dochterorganisatie van de Duitse Wiking Jugend, die begin jaren 90 ongeveer 400 leden telde. In Nederland waren dat er nooit meer dan enkele tientallen. De laatste keer dat er iets van werd vernomen was in 1992, toen de Viking Jeugd deelnam aan nazi-bijeenkomsten in Duitsland. En zelfs toen was het eigenlijk alleen nog voormalig leider Kees van Rijn die actief was. De Oegstgeestse stickers vertonen grote overeenkomst met de Viking Jeugd-stickers die begin jaren 90 verspreid werden, toen nog de postbus van Van Rijn erop.

In een interview in een heavy metal-blad verklaarden leden van de Nederlandse nationaal-socialistische band Holocaust dat ze onlangs een ontmoeting hadden met een 75-jarige ex-SS-er die bij de Hitler Jugend had gezeten. Vermoedelijk was dat Van Rijn. Die had in 1996 al contact met de fascistische muziekscene en liet zich toen interviewen door het Amerikaanse extreem-rechtse muziekblad Resistance. Hij riep jongeren met "good intentions" op om hem te bezoeken, opdat hij hen met raad en daad zou kunnen bijstaan.

Kennelijk hebben de leden van Holocaust die uitnodiging aangenomen en zijn ze bij Van Rijn op bezoek geweest. Wellicht heeft Van Rijn de bandleden van Viking Jeugd-stickers voorzien. Die hebben het materiaal op hun beurt misschien weer doorgegeven aan de Oegstgeestse neo-nazi Jasper Velzel. Bij zijn platenlabel Berzerker Records komt namelijk binnenkort de volgende CD van Holocaust uit. Die samenwerking zou de stickers in Oegstgeest kunnen verklaren.

In samenwerking met anti-fascistische onderzoeksgroep Kafka

Terug