De Fabel van de illegaal 38/39, april 2000

Auteur: Comité Stop eerbetoon aan kolonialisme


Indië-monument met bloedrode verf overgoten

Op donderdag 2 maart bleek het Leidse Indië Monument overgoten met bloedrode verf. De actie werd in een brief aan De Fabel van de illegaal opgeëist door het comité Stop eerbetoon aan kolonialisme. De tekst spreekt voor zichzelf.

Uit woede hebben wij de beeldjes van het Leidse Indië Monument met bloedrode verf overgoten omdat de Leidse gemeente eer betoont aan de Nederlandse militairen die samen meer dan 100.000 Indonesiërs vermoord hebben. Twee dagen voor de onthulling van dit monument op 23 oktober van het vorige jaar gooide de actiegroep Merdeka de beeldjes in de gracht. Dit gebeurde volgens de persverklaring van de actiegroep uit protest tegen het Nederlandse kolonialisme. Hier sluiten wij ons bij aan.

Dit schandalige monument, dat staat bij molen De Put, moet weg. Meer dan 100.000 Indonesiërs hebben ze vermoord! Zoveel als de gehele bevolking van Leiden. Mannen, vrouwen en kinderen, hele dorpen werden willekeurig uitgeroeid door het Nederlandse koloniale leger.

Wat zou er door de vele Indonesische nabestaanden heen gaan wanneer hen ter ore zou komen dat er in Nederland opnieuw (er zijn er inmiddels zo'n 175!) een monument is geplaatst ter ere van de moordenaars van hun familieleden en vrienden? En waarom spreken voorzitter Brouwer van de Stichting Militair Indië Monument en de gemeente Leiden steeds uitsluitend over de gevoelens van de Nederlandse nabestaanden? Met typerende koloniale hooghartigheid heeft men, 50 jaar later, nog steeds schijt aan elk gevoel van rechtvaardigheid. Is er dan niets veranderd?

We doen niet aan politiek, beweert Brouwer. Zijn stichting zou slechts de doden willen eren. Goed, iedereen heeft recht op verdriet en moet familieleden en vrienden kunnen herdenken. De dood van elk mens blijft op zich te betreuren. Maar door een monument voor de koloniale moordenaars door onze strot te drukken, halen Brouwer en de gemeente dat herdenken uit de privé-sfeer en maken ze er een politieke zaak van. Ze willen de andere Leidenaren blijvend confronteren met hun keuze om de koloniale moordenaars te herdenken en niet hun slachtoffers.

De stichting heeft er zelfs schaamteloos voor gekozen op het monument "Orde en Vrede" te schrijven! Dat was nou net de leugenachtige rechtvaardiging voor de politionele acties. Die koloniale leugen is door de kunstenaars kritiekloos vastgelegd in steen! Het is ongehoord. Brouwer en zijn gemeentelijke vrienden huldigen na 50 jaar nog precies dezelfde koloniale ideeën!

Maar wij weigeren de koloniale moordenaars te herdenken en zullen niet rusten voor het monument uit onze stad verdwenen is!

Terug