De Fabel van de illegaal 40/41, zomer 2000

Auteur: Eric Krebbers


De burgemeesters hebben geen haast

Vijftien maanden geleden stelde de Amsterdamse burgemeester Patijn voor dat een burgemeesterscommissie de dossiers van de witte illegalen opnieuw zou beoordelen. Eind mei kwam hij met een voorlopige tussenstand. Van de 7.600 aanvragen had Justitie er volgens hem al direct 6.000 afgekeurd. En van de resterende 1.600 had de burgemeesterscommissie er 700 bekeken en met een positief advies ter legalisering doorgestuurd naar staatssecretaris Cohen. Die heeft 550 van hen daadwerkelijk een verblijfsvergunning gegeven. Iets meer dan 1.000 mensen zouden dus alsnog een kans maken. De burgemeesters zullen de eerder aangekondigde einddatum van 1 juli 2000 niet halen.

Patijn zei verder dat tweederde van de ex-hongerstakers een verblijfsvergunning heeft gekregen. Dat klopt niet volgens het landelijk verband "Geen mens is illegaal", waaraan ook De Fabel deelneemt. Slechts 11 van de in totaal 48 Amsterdamse ex-hongerstakers hebben een verblijfsvergunning gekregen. In Den Haag kregen 19 van de 35 ex-hongerstakers, die sinds 8 maart 1999 in kerkasiel zitten, een vergunning. Van de overige 85 Haagse ex-hongerstakers zijn nog geen cijfers bekend.

De 35 Hagenaars in kerkasiel verhuisden overigens onlangs voor de vijftigste keer naar een nieuwe kerk. En naar het zich laat aanzien niet voor het laatst. "Een generaal pardon blijft de beste oplossing", aldus Geen mens is illegaal.

Terug