De Fabel van de illegaal 43, januari/februari 2001

Auteur: Fatima Touzani


(Column - uit de illegaliteit)

School tegen uitzetting van meisje met Downsyndroom

De rechtbank heeft al 2 keer besloten dat Ihssane, een 12-jarig meisje uit Leiden met het Downsyndroom, terug moet naar Marokko. Maar Souad en haar man Mohamed vechten door om haar niet van hun gezin te laten scheiden. "Ihssane beschouw ik als mijn dochter en de zus van mijn 2 kinderen, ze hoort bij mij en blijft bij mij", aldus Souad.

Ihssane is een 12-jarig meisje met het Downsyndroom. Ze wordt in Nederland verzorgd door haar zus Souad en haar zwager Mohamed. "Ihssane is in Marokko geboren en vanaf het moment dat ze voor het eerst haar ogen opendeed in deze wereld, zag ze Souad voor zich. Ze ziet haar dan ook als haar moeder en niet als haar zus", aldus Mohamed. De moeder van Ihssane was toen al te ziek om haar de intensieve verzorging te geven die ze nodig heeft, dus daar zorgde Souad voor. Toen die trouwde en naar Nederland kwam, had Ihssane geen leven meer in Marokko. "De moeder was niet in staat om haar te verzorgen of om haar de aandacht te geven die ze vroeg en nodig had. Ihssane kon ook niet meer buiten spelen, omdat de kinderen uit de buurt misbruik van haar maakten. Ze deed alles wat haar gevraagd werd. Om haar te beschermen sloot haar moeder haar de hele dag op in haar kamer, ze had nu eenmaal geen keus", aldus Mohamed.

Speciaal onderwijs

Drie jaar geleden is Ihssane met haar moeder naar Nederland gekomen. Souad is toen als tijdelijke voogd aangesteld voor Ihssane. De moeder werd alleen maar zieker, maar ze moest terug naar Marokko. Ihssane met haar moeder mee terug te laten gaan was gewoon onmogelijk. En ook Ihssane, die Souad weer terugzag, weigerde om zich voor de tweede keer te laten scheiden van haar 'tweede moeder'.

Ihssane is in Nederland vrijwel meteen naar het speciaal onderwijs gegaan, omdat die mogelijkheid hier was. Ze zit op de Korte Vlietschool voor Zeer Moeilijk Lerende Kinderen (ZMLK-school). Volgens directeur J. Ouwerkerk gaat het ongelooflijk goed met Ihssane op school. "Ze spreekt erg goed Nederlands, draait goed mee in de groep en ze heeft hier vriendinnen met wie ze ook op straat veilig kan spelen. Ze is een erg sociaal en vrolijk kind", aldus Ouwerkerk. "Ze staat elke dag al om 5 uur op, omdat ze graag naar school wil", vult Mohamed hem aan.

Souad en Mohamed hebben van alles aangepakt om Ihssane bij hen te houden. Maar de rechtbank heeft inmiddels al 2 keer besloten dat Ihssane terug moet naar Marokko, omdat er getwijfeld wordt aan de ernst van de ziekte van lhssanes moeder. Maar Souad en Mohamed laten het er niet bij zitten. Ze hebben een advocaat ingeschakeld om opnieuw een proces te starten. Ze hopen nu meer kans te hebben, aangezien ze een verklaring van een arts in Marokko hebben ontvangen, waarin vermeld staat dat de moeder doodziek en depressief is en op het moment in het ziekenhuis ligt.

Casablanca

De Korte Vlietschool heeft de zaak van Ihsanne al van het begin af aan gesteund. "Wij willen dat Ihsanne hier blijft en zien ook in dat ze gewoon niet terug kan. Wij willen onze steun bieden om het proces te kunnen versnellen. Het is gewoon niet humaan om haar terug te sturen. Naast het gebrek aan verzorging in Marokko, zou Ihssane ook niet meer naar school gaan. Er is een speciaal onderwijs in Casablanca, dat betekent dat ze vanaf Tanger waar ze vandaan komt, een afstand van meer dan 300 kilometer moet afleggen. Oftewel haar ontwikkeling die nu goed gaat, zal dan gaan stagneren", aldus directeur Ouwerkerk.

"Hoewel ik haar niets verteld heb over de beslissingen van de rechter, is Ihssane de laatste tijd erg in zichzelf gekeerd en slaapt ze minder goed. Ze voelt heel goed aan dat er iets gaande is wat met haar te maken heeft. Maar ze hoort bij mij en blijft bij mij", vertelt een emotionele Souad. "Ik ben bereid om haar mijn naam te geven, zodat ze ook op papier bij mijn gezin hoort. Maar het enige wat we nu kunnen doen is afwachten", aldus Mohammed.

Overgenomen uit het Leids Nieuwsblad van 5.12.2000.

Terug