De Fabel van de illegaal 44/45, voorjaar 2001

Auteur: Ellen de Waard


(boekrecensie)

Vluchteling ontdekt familiegeschiedenis

Stephan Lang beschrijft in "De mollenvanger" een vergeten en voor velen wellicht überhaupt onbekend stukje geschiedenis, dat van de etnische zuiveringen onder de Hongaarse minderheid in Roemenië. Het is een vlot geschreven en boeiende roman, die bovendien leerzaam is.

De ik-figuur in het boek, een in Nederland wonende vluchteling van die minderheid, keert daags na de executie van dictator Ceauescu terug naar het dorp van zijn jeugd. Zijn moeder ligt op sterven. De mensen aan haar sterfbed onthullen een voor een de gruwelijke geschiedenis van het dorp. Al voor de Tweede Wereldoorlog werden de Hongaren door de Roemenen flink gediscrimineerd. Vanaf 1943 werden ze massaal gedeporteerd naar werkkampen in de Sovjet-Unie. De overlevenden werden, eenmaal terug in Roemenië, geconfronteerd met de verschrikkingen van het stalinistische regime van Ceauescu.

In het boek wordt langzaam duidelijk welk effect deze geschiedenis op de familie van de hoofdpersoon heeft gehad. Zelf was hij slachtoffer van de Securitate, de gevreesde Roemeense geheime dienst, en daarvoor gevlucht. De schok van alle onthullingen nog nauwelijks te boven, laat hij zich meeslepen door de opstand van de bevolking, die uit is op wraak na de dood van de gehate dictator.

De mollenjager, Stephan Lang. Uitgeverij: De Geus, ƒ 37,45. ISBN: 9052268657.

Terug