De Fabel van de illegaal 48, najaar 2001

Auteur: Eric Krebbers


(Boekrecensie)

Fruit en maagden

Vrouw zijn in een moslimfundamentalistisch land als Iran, hoe is dat? In haar prachtige boek "In de hemel krijg je fruit" doet Nies Medema verslag van haar reizen door Iran. Ze logeerde steeds bij familie van naar Nederland gevluchte Iraniërs en voerde lange gesprekken met vrouwen. Hun leven blijkt volledig bepaald door de islam. Maar door het geloof tegen het systeem te gebruiken weten sommigen toch vooruit te komen. Zo is het percentage vrouwen op universiteiten nu hoger dan voor de islamitische revolutie. Dat komt bijvoorbeeld doordat religieuze leiders vrouwen alleen nog maar door vrouwelijke artsen willen laten behandelen.

Hoewel de macht van geheime diensten zeker niet afgenomen is, laat Medema zien dat er langzamerhand wel wat meer mogelijk is in Iran. Verbazingwekkend zijn de hoofdstukken over de vrijhandelszones, waar Iraniërs massaal westerse producten komen kopen, en over Ali, de hezbollah die alcohol drinkt en westerse films kijkt. Duidelijke religieuze voorschriften zijn goed voor de gewone mensen, zo zegt hij. Voor hemzelf zijn ze niet nodig. Prachtig is Medema's gesprek met een jonge Iraanse vrouw, Narges, die twijfelt aan de hemel:

"Narges zegt: "Als je naar de hemel gaat als martelaar wachten de hoeri's op je... dat zijn heel knappe meisjes. In de hemel zijn alle mannen 33 en alle meisjes 16. De mannen krijgen allemaal mooie meisjes als ze naar de hemel gaan." "En de vrouwen?", vraag ik, "Krijgen wij mooie mannen van 33?" Dan weet ik waar ik aan toe ben. Ik heb een mooie man van 33. "Nee, de vrouwen krijgen fruit." "Fruit?!" "Wel heel veel soorten", zegt Narges aarzelend. Ze vindt het zelf, geloof ik, ook wat mager klinken. Een eeuwigheid fruit, is dat niet wat lang? Zeker als je bedenkt wat je zou moeten doen om het te verdienen: je leven lang hejab, je vader, broers en je man bedienen en gehoorzamen. Overspel? Je mag niet eens kijken naar andere mannen! En dan nog de gewone geboden die ook voor mannen gelden: elke ramadan vasten, 5 keer per dag bidden, aalmoezen geven, op bedevaart naar Mekka, de heilige oorlog ondersteunen of voeren, en als je dat allemaal gedaan hebt, krijg je fruit? Narges zegt belerend: "In de hemel zijn fruitsoorten waar je hier op aarde geen weet van hebt." Daar houden we het dan maar op."

"In de hemel krijg je fruit", Nies Medema. Uitgeverij: Mets en Schilt, 44,07. ISBN: 9053303146.

Terug